Önce İnsan Sonra Haber

Londra Zirvesi, 3 başlıkta uzlaştılar

Macron: Her konuda uzlaşma sağlanamadı ama üç noktada çok net bir şekilde uzlaştık

Dünya 3 Aralık 2019 Salı / 4 yıl önce
Londra Zirvesi, 3 başlıkta uzlaştılar

Ekleyen: Kozmiktürk

Londra'da yapılan NATO zirvesi çerçevesinde İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın makamında yapılan dörtlü zirvenin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "AB ve Türkiye açısından bu toplantı gerekliydi. Her sorun çözüme kavuşturulmadı ama üç noktada uzlaştık" dedi.

İngiltere, Fransa, Almanya ve Türkiye arasındaki dörtlü zirvenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Macron'a "Erdoğan ile uzlaşmadığınız noktalarda ortak bir görüşe vardınız mı?" diye soruldu.

Macron, "Suriye, Suriye'nin doğusu ve Libya'yı ele aldık. Her konuda uzlaşma sağlanamadı ama üç noktada çok net bir şekilde uzlaştık" dedi. VOA'nın aktardığına göre Fransız lider uzlaşma sağlanan konuları, "Bölgede öncelikli görevin IŞİD ile mücadele olması, Tükiye'deki Suriyeli sığınmacıların daha iyi izlenmesi ve bu yöndeki çabaların yoğunlaştırılması ve bir an önce Suriye'deki krizde siyasi çözümün desteklenmesi ve bu kapsamda anayasa komisyonu çalışmalarının ve Cenevre sürecinin takip edilmesi" olarak sıraladı.

Macron, "Komşularla ilişkilerde saygı konusunu konuştuk. Yunan müttefiklerimizle yaşanan karasuları konusunu gündeme getirdik. Ama özellikle Suriye ve Libya konusunu ele aldık" dedi.

"Pragmatik bir insanım, açık konuştum ve şimdi sonuç bekliyorum"

"Erdoğan ile görüşme nasıl geçti? Kendisiyle başbaşa görüştünüz mü?" sorusuna ise Macron, "Elbette. Ben her zaman açıktım. Herkesle saygı çerçevesinde konuştum, beni hiç başka türlü görmediniz. Türkiye büyük bir ülke. Gazeteci ve aydınları, kültürü ve tarihi ile çok güçlü bir dinamiği var. Bu halka derin saygı duyuyorum. Aramızda anlaşılmayan noktalar var. Fransa'nın duruşu ve AB'nin çıkarlarını açıklıkla dile getirdim. Bunu hep diğerlerine saygı ile dile getirdim. Ben pragmatik bir insanım. Çok açık konuştum ve şimdi sonuç bekliyorum" yanıtını verdi.

"PKK konusunda hiçbir çelişkimiz yok"

YPG konusundaki uzlaşmazlığın sorulması üzerine de Mcron, "YPG'yi de konuştuk. Bu noktada görüş ayrılıklarımız var ve hala ilerleme gerekiyor. PKK konusunda hiçbir çelişkimiz yok. Fransa PKK'yı terörist olarak görüyor ve kınıyor. Ama açık ki, bazı politik gruplar, tümüyle terörist olarak tanımlanamaz. Bu düğümü çözmek gerekir. Bugün bu konudaki anlaşmazlığı kaldıramadık. Türk topraklarının güvenliği konusundaki endişeleri paylaşıyoruz elbette. Ama aradaki farkı koymak lazım, IŞİD'e karşı savaşanın kim olduğunun bilinmesi lazım" diye konuştu.

Macron'dan Rusya ile diyalog vurgusu

Rusya lideri Vladimir Putin'in "NATO ile işbirliği konusunda hazırım" açıklamasının sorulması üzerine de konuyu değerlendiren Emmanuel Macron, "Bu açıklama, benim NATO'ya ilişkin sözlerimin haklı olduğunu ortaya çıkardı. Terör tehdidi mevcut. Bu nedenle de Rusya ile diyalog içinde olmalıyız. İstanbul buluşmasında dile getirdim. Ukrayna sorununa çözüm bulacağız. 9 Aralık'ta Paris'te Normandiya zirvesini toplayacağız. Avrupa barışının, Rusya ile müzakerenin çerçevesini belirlemeliyiz" dedi.

MERKEL'DEN ZİRVE AÇIKLAMASI

İngiltere Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen zirve sonrasında Almanya Başbakanı Merkel açıklamalarda bulundu. Merkel'in açıklamalarını hükümet sözcüsü Steffen Seibert resmi Twitter hesabından paylaştı.

Merkel tarafların ilk olarak Suriye'deki radikal İslamcı IŞİD'e karşı mücadelenin sürdürülmesi ve bitirilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldığını, "bunun nasıl olacağı konusunda temasın ise sürdürüleceğini" söyledi.

Merkel ayrıca tüm tarafların BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in Suriye'de yeni bir anayasanın oluşturulması için gösterdiği çabaları aktif olarak desteklediğini belirtti.

"Üçüncü olarak Suriyeli sığınmacıların Türkiye'nin Rusya ile birlikte güvenlik garantisi verdiği bölgeye gönüllü bir biçimde dönüp dönmeyecekleri konusuna gelirsek, bu ancak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Birleşmiş Milletler'in katılımıyla mümkün olabilir" diyen Merkel bu konuda tarafların diyalogu sürdüreceklerini ifade etti.

Dört lider şubat ayında biraraya gelecek

Zirvede Libya'nın da gündeme geldiğini belirten Merkel "Berlin sürecinin övüldüğünü ve bu formatta çalışmaların sürdürüleceğini" ifade etti. Libya'da "derhal bir ateşkese ihtiyaç olduğunu" belirten Merkel önce müsteşar düzeyinde olmak üzere dörtlü buluşma formatında biraraya gelme konusunda mutabık kalındığını belirtti. Merkel dört ülke liderinin şubat ayında tekrar biraraya geleceğini söyledi.

Merkel zirveye ilişkin "İyi, anlamlı bir buluşmaydı ama ancak uzun bir tartışma sürecinin başlangıcı olabilir. Bu bakımdan zaman bir sınırlıydı" ifadelerini kullandı.

"Terörizme karşı mücadele sürdürülecek"

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un Ofisi’nden de dörtlü zirveyle ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada "Liderler sığınmacıların güvenli, gönüllü ve kalıcı dönüşü için koşulların yaratılmasına çalışacaklarını ve terörizme karşı mücadelenin tüm biçimleriyle sürdürülmesi gerektiğini söylediler" denildi.

ERDOĞAN: İYİ GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirve sonrasında bir gazetecinin görüşmeye ilişkin sorusu üzerine zirvenin "gayet iyi geçtiğini" söyledi. Erdoğan'a dörtlü zirvede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik etti.

erdoğanmacronmerkeljohnsonlondrazirvesi