Önce İnsan Sonra Haber

Öztrak: Milleti perişan ettiler

Bu iktidar geldiğinde 140 lt traktör deposu 191 TL’ye doluyordu. Bugün 897 TL’ye doluyor. Çiftçi 1 kg gübre için 1,7 kg buğday satıyordu. Şimdi 2,3 kg buğday satıyor. Ödenmeyen tarım destekleri nedeniyle her çiftçi ailesinin birikmiş 68.386 TL alacağı var...

Ekonomi 5 Ağustos 2019 Pazartesi / 5 yıl önce
Öztrak: Milleti perişan ettiler

Ekleyen: Kozmiktürk

Kozmiktürk-Ankara

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Hukuk olmasa ne olur, basın özgürlüğü olmasa ne olur, demokrasi karın mı doyurur?” gibi lafların aslında gerçek olmadığı iyice ortaya çıktı. Demokrasi, hukuk devleti soframızdaki ekmekle, vatandaşımızın cebindeki parayla, mutfağımızdaki boş tencereyle yakından ilgil" dedi.

İktidarın güven veren kadrolar eliyle, güven uyandıracak bir program uygulamaya koyamadığını savunan Öztrak, "Sorunlar aspirin tedavisiyle geçiştirilmeye çalışıldı. Açıklanan her paketten sonra işler kötüye gitti. Ama sosyete damat harikalar diyarında. Durumun ciddiyetinin farkında bile değil" dedi.

Öztrak yandaş müteahhitlere sadece 2019 içinde 9.5 milyar lira ödeme yapılacağına dikkat çekerek şu eleştirileri sıraladı:

"İktidarın çiftçiye yaklaşımını son günlerde gazetelerde yayınlanan bir fotoğraf gayet güzel özetliyor. Sarayın kibirlisi toz bulaşmasın diye ayağında galoşla tarlaya girmiş. Ne ara bu kadar sosyete oldunuz? Topraktan geldik, toprağa gideceğiz. Topraktan bu kadar korkmak neden?

TCMB Başkanı görevden alındıktan sonra (8 Temmuz) Türkiye'ye 1 milyon$ getiren sıcak paracı 23 günde DİBS piyasasında 70 bin 347$ kazandı. ABD’de 10 yıllık tahvilin yıllık getirisi %1,8. Türkiye'de üç haftada $ cinsinden kazanç %7. Faiz lobisi milletin kanını emmeye devam ediyor.

Esnaflarımız borçlarını ödeyemez hale geldi. İlk 6 ayda protestolu senet tutarı geçen senenin aynı dönemine göre %50 arttı, 10 milyar TL’yi geçti. Aynı dönemde karşılıksız çek tutarı %64 artışla 16 milyar TL’ye yaklaştı.

TCMB''nin ihtiyat akçesine el attılar. Damat Bakan çıkmış “bu para basmak değil” diyor. Murathan Mungan’ın güzel bir sözü var: “Türkiye’de her şey olabilirsiniz ama rezil olamazsınız”. Bakan damat belli ki bu sözün hakkını vermeye çalışıyor.

Hatırlayın ne diyordu Damat Bakan? Şubat, Ocak’tan, Mart Şubat’tan, Nisan hepsinden iyi olacaktı. Rakamlar ortada. Artan işsizlikle, iflaslarla, ödenemeyen çeklerle, senetlerle milleti bu kadar zamanda perişan ettiler.

Bu iktidar geldiğinde 140 lt traktör deposu 191 TL’ye doluyordu. Bugün 897 TL’ye doluyor. Çiftçi 1 kg gübre için 1,7 kg buğday satıyordu. Şimdi 2,3 kg buğday satıyor. Ödenmeyen tarım destekleri nedeniyle her çiftçi ailesinin birikmiş 68.386 TL alacağı var.

Elektriğe yapılan %14,98’lik zamdan sonra, bu gece yarısı doğalgaza %14,97 zam geldi. Allahtan zam oranları %15 değil. Zam oranlarını ince eleyip sık dokuyarak belirleyen bu iktidara milletimiz de gereken takdiri günü geldiğinde göstermesini bilecektir.

Bakan Damat “Ekonomide en kötü geride kaldı” ve “Yılın ikinci yarısı çok daha iyi olacak” diyeli bir hafta bile olmamıştı ki; zam yağmuru sağanak oldu. Bu gecede sigaraya zam geldi.

Milletimizin vergileriyle onun geçmediği köprü, uçmadığı havaalanı, yatmadığı hastane için yandaş müteahhitlere bu yıl 9,5 milyar lira ödeyeceksin, sonra da Yap İşlet Devret projelerinin parası bütçeden çıkmıyor diye bilgiçlik taslayacaksın. Bu kadarına da pes doğrusu."

Özal buldu getirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ''Erken seçim konusundaki yaklaşımımız, baştan itibaren son derecek açık. Biz erken seçim peşinde değiliz; ama öyle görüyoruz ki iktidar, telaş içinde'' dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, Genel Merkez'de toplandı. Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak, toplantı devam ederken, basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün Bursa'da açılışı gerçekleştirilen Şehir Hastanesi ile İstanbul- İzmir Otoyolu'nun hayırlı olmasını dileyen Öztrak, "İstanbul'dan yola çıkan araç, bu otoyol güzergahındaki Osmangazi Köprüsü'nü de kullanırsa İzmir'e kadar 256 lira geçiş ücreti ödeyecek. Bu sadece otoyol ve köprü ücreti. Bir de 200 liralık benzin yaktığını düşünürsek toplam ulaşım ücreti aracın, 500 lirayı buluyor. Oysa bugün İstanbul ile İzmir arasında uçak bileti 250 lira civarında. Bu güzergahtan araba ile İzmir'e gitmek, uçak ile İzmir'e gitmekten 2 kat daha pahalı" diye konuştu.

CHP'li Öztrak, 'yap- işlet- devret' modelinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bulduğu finansman modeli olmadığını belirterek, "Bunu bulup, Türkiye'ye getiren rahmetli Özal'dır" dedi.

Gazetecilerden birinin "Erken seçimle ilgili olarak CHP'nin yaklaşımı nedir?" sorusu üzerine CHP'li Öztrak, "Erken seçim konusundaki yaklaşımımız, baştan itibaren son derecek açık. Biz bir erken seçim peşinde değiliz; ama öyle görüyoruz ki iktidar bir telaş içinde. Bir şey yapacaksan yaparsın dış politikada. Bunu tutup da iç politikaya malzeme yapmaya kalktığınız zaman bunu başka bir amaçla kullanıyorsunuz demektir. Bunun 2 amacı olabilir; ya şu anda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisi dağılıyor, bunu bir arada tutabilmek için bu kartı oynuyor ya da artık bu işi götüremeyeceğini anladı bir an önce erken seçime gitmek ve bu işten kaçmak için bu tür kartları oynuyor. Çünkü ekonomi ile ilgili olarak milletin taleplerine, ihtiyaçlarına cevap verebilme noktasından artık uzaklaştılar" dedi. 

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrakekonomizamsosyetedamatmilletperişan