Önce İnsan Sonra Haber

ABD, 'Barış Pınarı'nın önünden çekildi

Gece Erdoğan ile Trump arasında yapılan görüşme sonrası açıklama yapılması dikkat çekti.

Gündem 7 Ekim 2019 Pazartesi / 5 yıl önce
ABD, 'Barış Pınarı'nın önünden çekildi

Ekleyen: Kozmiktürk

Kozmiktürk-Haber Merkezi

Türkiye'nin Fırat'ın Doğusu'na barış Pınarı Harekatı yapacağının kesinleşmesinin ardından gözlerin çevrildiği Amerika'dan ses geldi. Beyaz Saray harekatı desteklemeyeceğini, içinde bulunmayacağını ve askerlerini çekeceğini açıkladı.

Gece Erdoğan ile Trump arasında yapılan telefon görüşmesi sonrası açıklama yapılması dikkat çekti. Beyaz Saray yazılı açıklamasında, "Türkiye, kısa süre sonra Suriye'nin kuzeyine operasyon düzenleyecek. ABD kuvvetleri bu operasyonu desteklemiyor ve dahil olmayacak. ABD, operasyon yapılacak bölgeden askerlerini çekecek“ dedi.

ABD açıklamasında 'Türkiye'nin İŞİD militanlarının sorumluluğunu üstlendiği' vurgusu da altı çizilmesi gereken önemli ayrıntıydı.

Amerika'dan gelen bu açıklama bir başka tartışmaya da yol açtı. Amerika'da bazı gazeteciler Beyaz Saray'ın bu açıklamayı Pentagon'a sormadan yaptığını öne sürdü.

Açıklamanın ardından 'Türkiye'nin harekatının genişliği ve derinliği ne olacak?' sorusunun yanıtı önem kazandı. Türkiye 480 km genişliğinde ve 30 -40 km derinlikte bir hedefi savunuyor. 

Beyaz Saray açıklaması şöyle:

“Bugün Başkan Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir telefon görüşmesi yaptılar. Türkiye yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine yönelik uzun zamandır planladığı operasyon konusunda harekete geçecek. Amerikan Silahlı Kuvvetleri bu operasyonu desteklemeyecek ve bir parçası olmayacak. Amerikan güçleri IŞİD’in halifelik ilan ettiği ve Amerika’nın onları def ettiği bu bölgelerde artık bulunmayacak. Amerikan hükümeti bölgedeki IŞİD militanlarının geldiği Almanya, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine IŞİD savaşçılarını geri almaları konusunda baskı yaptı ancak onlar bu kişileri geri almayı kabul etmediler. Amerika yıllardır vatandaşlarının vergilerine büyük maliyetler getiren bu savaşçıları artık daha fazla tutmayacak. Bundan böyle bölgede geride kalan iki yıl boyunca yakalanmış olan IŞİD savaşçılarından da Türkiye sorumlu olacak.“

tskoperasyonabdbeyazsarayaçıklama