Önce İnsan Sonra Haber

Cavit Kavak Malatya'da Özal'ı anlattı

Turgut Özal ve Mesut Yılmaz'ın yakın çalışma arkadaşı eski Bakan Cavit Kavak Özal için Malatya'daydı.

Gündem 17 Nisan 2019 Çarşamba / 5 yıl önce
Cavit Kavak Malatya'da Özal'ı anlattı

Ekleyen: Kozmiktürk

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal için  26. ölüm yıldönümünde memleketi Malatya'da da anma etkinliği düzenlendi.

Malatya Valiliği ve Turgut Özal Üniversitesi'nin düzenlediği programın tek konuşmacı konuğu ise eski Devlet Bakanı Cavit Kavak oldu. Özal'a yakın isimlerin başında gelen Kavak o dönemi ve Özal'ı anlattı.

Anma etkinlikleri kapsamında, Malatya Turgut Özal Üniversitesinde Özal'ın kişisel eşyalarıyla fotoğraflarından oluşan Turgut Özal Müzesi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Müzenin açılış kurdelesini Malatya Valisi Aydın Baruş, Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş, eski bakanlardan Cavit Kavak, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Asım Kocaoğlu, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Hakimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Nadi Kolukısa, AK Parti Malatya milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Öznur Çalık, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal ile İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce kesti. Daha sonra Baruş, Kavak ve beraberindekiler Özal'ın kişisel eşyalarının sergilendiği "Turgut Özal Müzesi" gezildi.

Üniversitenin konferans salonunda devam eden anma programında bir konuşma yapan eski bakanlardan Cavit Kavak, Özal'ın ileri görüşlü bir devlet ve millet adamı olduğunu söyledi.Özal'ın parti grubunda ve kabinede değişiklik yapmasının ardından beyanat verenlere yönelik söylemlerini anlatan Kavak, "Özal, onlara, 'Hafta içi çalışıyorsunuz ama hafta sonu mezarlıkları gezin. Göreceksiniz oralar kendisini vazgeçilmez zanneden insanlarla doludur.' derdi. Özal, teşkilatların ahenk içerisinde çalışmasını isterdi." diye konuştu.

Kavak, 1993 yılının mart ayını eşiyle ABD'nin Houston kentinde geçirdiğini ve 7 Mart'ta Özal'ın doktorunun kendilerini misafir ettiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Doktor, 'Şimdi size acı bir haber vereceğim, maalesef 2 aylık bir ömrü var.' dedi. Rahmetli Özal sürekli o doktora kontrole giderdi. Ben 8 Mart'ta Ankara'ya gittim, bunu partinin Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile paylaştım. Yılmaz, 'Gayet iyi, Uzak Doğu'dan geldi. Şimdi Türk Cumhuriyetlerine gidiyor.' dedi. Hiç inanmadı. Bu arada mart bitti nisan ayındayız. 17 Nisan'da Mersin'de açık hava mitingimiz var. Orada otobüsün üzerinde Mesut Yılmaz konuşma yapıyor. Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak aşağıdan sürekli bana işaret yapıyor. Aşağıya indim, Durak kulağıma eğildi, 'Özal'ı kaybettik.' dedi. Otobüsün üstüne nasıl çıktığımı hatırlamıyorum. Mesut Yılmaz'a 'Sayın Özal'ı kaybettik.' dedim. Otobüsteki müzik sesi kesildi ve biz bir buçuk saat sonra köşkteydik."

Konuşmaların ardından eski bakan Kavak'a günün anısına seramik çini hediye etti.

Cavitkavakmalatyaturgutözal