Önce İnsan Sonra Haber

Japonların Özal vefası...

İran-Irak savaşında Japonların hayatını kurtaran Turgut Özal ve Türkiye unutulmadı.

Gündem 20 Ocak 2019 Pazar / 5 yıl önce
Japonların Özal vefası...

Ekleyen: Kozmiktürk

Kozmiktürk-Özel

Japonların Turgut Özal sevgisi aradan yıllar geçmesine karşın devam ediyor. Bu eksendeki son vefa gösterisi Ankara'da bir otelde yaşandı.

Merhum Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ı gören Japon Genel Müdür hemen yanına gitti, baba Özal'a şükran ifadelerini dile getirdi.

Bir toplantı nedeniyle Ankara'da olan Ahmet Özal lobide arkadaşlarıyla otururken yanına yabancı bir konuk yaklaştı. Mitsubishi de Genel Müdür olduğunu belirten  Kazuyo Nogata saygı gösterisinde bulunduktan sonra baba Özal'ın 1985 yılında verdiği talimatla savaşın ortasından çekip aldığı vatandaşlarını hatırlattı.

Türkiye ve Turgut Özal'a minnettar olduklarını anlatan Nogata, "Sizin Turgut Özal'ın oğlu olduğunuzu öğrenince tanışmak istedim. Bir kez daha minnettarlığımızı belirtmek istiyorum" dedi.

İngilizce gerçekleşen sohbette Ahmet Özal'da, "Bahsettiğiniz Japonların İran'dan tahliyesinde babamın tutumu nedeniyle her yıl ailemize teşekkür mektubu geliyor. Japonların vefası gerçekten anlamlı. Babamı hayırla, minnetle anmaları bizi de duygulandırıyor" dedi.

Nogata daha sonra Ahmet Özal'la hatıra fotoğrafı çekildi.

NE OLMUŞTU?

Irak savaşı yıllarında, dönemin Türkiye Başbakanı Turgut Özal, Tahran’a uçak göndererek Nissan fabrikasındaki 215 Japon personelin hayatını kurtarmıştı.

Dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin’in 18 Mart 1985’te, bir gün sonra Iran’a hava saldırısı başlatacağını ve sivil yolcu uçaklarını vuracağını açıklamasının ardından Tahran’daki Nissan Otomobil Fabrikası’nda çalışan Japon işçiler mahsur kaldı.

Japon hükümetinin hiçbir girişimde bulunmaması ve İtochu şirketi temsilcisi Morinaga Kotachu’nun dönemin Başbakanı Turgut Özal’a başvurusu üzerine devreye Türk devleti girdi. 

Özal’ın talimatıyla Türk Hava Yolları’na ait uçak Tahran’a gidip 215 Japon mühendisi alıp İstanbul’a getirdi. Japon teknisyen ve mühendisler iki gün sonra ülkelerine dönüp Özal’a teşekkür mektubu yolladı.

AhmetTurgutözaljaponkazuyonogatamitsubişi