Önce İnsan Sonra Haber

Olaylı geçti, işte kazananlar

İstanbul, Ankara, İzmir de Baro seçimlerinde kazananlar belli oldu.

Gündem 22 Ekim 2018 Pazartesi / 6 yıl önce
Olaylı geçti, işte kazananlar

Ekleyen: Kozmiktürk

10 adayın yarıştığı İstanbul Barosu başkanlığına yeniden Avukat Mehmet Durakoğlu seçildi. Ankara Barosu Başkanı da Demokratik Sol Avukatlar grubunun adayı Erinç Sağkan oldu. Başkanlık için 5 adayın yarıştığı İzmir Barosu'nda ise Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Özkan Yücel, baro başkanlığına seçildi.

41 bin 462 bin seçmenin kayıtlı olduğu İstanbul Barosu Başkanlığı'nı yeniden avukat Mehmet Durakoğlu kazandı. İstanbul Barosu Başkanlığı seçimi için Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen oy verme işlemi saat 17.00 itibariyle tamamlandı. 41 bin 462 seçmenin kayıtlı olduğu İstanbul Barosu Başkanlık seçimleri için kurulan 105 sandık tek tek açıldı. Sandık başında görevliler, zarfları açarak oyları saydı. Kongre merkezi içinde kurulan ekran sayesinde sayılan oyların kaçının hangi adaya gittiği görüldü. Ekranda oy oranları yansıtılırken iki defa ekran kapandı. Seçmen avukatlar bu durumu alkışlarla protesto etti. Adaylık yarışında özellikle mevcut başkan ve Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Mehmet Durakoğlu ile Önce İlke Yükseliş Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Hasan Kılıç arasında çekişme yaşandı. İki aday zaman zaman birbirinin önüne geçti. Oy sayımının tamamlanmasının ardından İstanbul Barosu'nun yeni başkanı, 8 bin 77 oyla bir kez daha mevcut başkan Mehmet Durakoğlu oldu. 

26 bin 294 oyun sayıldığı seçimde, Mehmet Durakoğlu'nu, 6 bin 856 oyla Önce İlke Yükseliş Çağdaş Avukatlar Grubu'ndan Hasan Kılıç, 2 bin 488 oyla Avukat Hakları Grubu'ndan Gökhan Ahi, 2 bin 407 oyla Baroda Değişim ve Gelişim Hareketi'nden Talat Canpolat, 2 bin 238 oyla bağımsız aday Fikret İlkiz, bin 645 oyla Özgürlükçü Hukukçular Platformu'ndan Eren Keskin, bin 203 oyla Milliyetçi Avukatlat Grubu'ndan Kaptan Yılmaz, 965 oyla Avukat Hareketi'nden Başar Yaltı, 399 oyla Ortak Hedef Platformu'ndan Cem Kaya Karatün ve 16 oyla bağımsız aday Çiğdem Koç takip etti. Yarışı ikinci sıradan takip eden avukat Hasan Kılıç'ı destekleyenler alkışlarla durumu protesto etti. 

DURAKOĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA

*41 bin 462 bin seçmenin kayıtlı olduğu İstanbul Barosu Başkanlığı'nı yeniden avukat Mehmet Durakoğlu kazandı. Durakoğlu açıklamasında, "Son iki gün yapılan genel kurulu bir avukata yaraşır biçimde son derece düzeyli, tartışmalı ama son derece de seviyeli geçti. Geriye dönüp baktığımızda bu genel kuruldan çok genel bir ifadeyle Türkiye'nin hukuk devleti olabilmesi, yargısının bağımsız ve tarafsız olabilmesi için bir ağız birliğini çıkarabilirsiniz. Tartışmasız bütün gruplar bunu talep ettiler. Bu kongrenin en önemli sonucu budur. Bu genel kurulun değinilmesi gereken en önemli sonucu budur. Seçimler yapılır, kazanılır, ama kim kazanırsa kazansın bu ağız birliğinin çıktığının bilinmesi gerekiyor" dedi. 

Durakoğlu, avukatlar olarak yargı bağımsızlığının sağlanması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirterek, "Yeri geliyor bıçaklanıyoruz, yeri geliyor zorlanıyoruz, yeri geliyor öldürülüyoruz bile. Katillerimizin bulunamadığı, bulunmadığı dönemler yaşıyoruz. Böylesine büyük sıkıntılar çekildiği bir dönemde de bu genel kuruldan çıkan sonuç bu noktaya tepkinin işaretidir. İstanbul Barosu kendi genlerinde var olan ta Orhan Apaydınlardan gelen bir büyük mücadele geleneğini de devam ettirecektir" diye konuştu. 

Atatürk ilkeleri, Cumhuriyet ilkeleri ve değerleri konusunda hassasiyet taşıyan bir grup olduklarını belirten Durakoğlu, bu mücadeleyi tüm gruplarla yapacaklarını söyledi. Durakoğlu, soru üzerine, "Kazanmak beklediğim bir sonuçtu. Ama geldiğimiz nokta itibariyle bizim kendi içimizde yeni bir değerlendirme yapma ihtiyacını duyuran bir sonuçtan söz ediyoruz. Özellikle genç avukatların, son derece pervasızca açılan hukuk fakültelerinin barolara çok da fazla avukatı yüklemiş olması nedeniyle çıkan tabloyu şimdi bizi doğru değerlendirmemiz gerekiyor. Bu mesaj birileri için bir mesajsa, önce bizim için mesajdır. Ve bu mesaj alınmıştır. Gereği de yönetimler tarafından yerine getirilecektir" dedi.  

Durakoğlu ile çekişen Hasan Kılıç da kendisini destekleyen avukatlara açıklama yaptı. Kılıç, "Cesaretsizler bu baroyu yönetmez" dedi. 

ANKARA BAROSU'NUN YENİ BAŞKANI SAĞKAN OLDU

Ankara Barosu Başkanı Demokratik Sol Avukatlar grubunun adayı Erinç Sağkan oldu. 

Ankara Barosu'nun 65'inci Olağan Genel Kurulu, Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Seçimde, Demokratik Sol Avukatlar Grubu'nun adayı Erinç Sağkan, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı Murat Kemal Gündüz ve Baroda Birlik ve Milliyetçi Avukatlar Grubu'nun adayı da Gencer Özdemir oldu.

Dün sabah başlayan seçimlerde, baroya kayıtlı 15 bin 333 delegeden 11 bin 260'ı 39 sandıkta oy kullandı. 3 adayın yarıştığı seçimde, Demokratik Sol Avukatlar Grubu'nun adayı Erinç Sağkan 7 bin 227 oy alarak Ankara Barosu'nun yeni başkanı oldu.

Sonuçların açıklanmasının ardından bir konuşma yapan Erinç Sağkan, "Münferit bir kaç olay dışında Ankara Barosu'na yakışır, başkent barosu olmanın getirdiği niteliğe yakışır bir genel kurul geçirdiğimiz için emeği geçen tüm meslektaşlarıma, bütün sandık görevlisi arkadaşlarıma öncellikle çok teşekkür ediyorum" dedi. Seçimin sona erdiğini, artık üretmek için çalışacaklarını belirten sağkan şöyle devam etti:

'BUNUN İÇİN DİNLENMEYE DAHİ ZAMANIMIZ YOK'

"Artık Demokratik Sol Avukatlar Grubu kimliğimi bir kenara bırakarak ama ilkelerinden asla vazgeçmeyerek Ankara Barosu başkanı olarak tüm meslektaşlarımıza eşit mesafede değil tüm meslektaşlarımızla birlikte yönetmeye talibiz. Tüm meslektaşlarımızla omuz omuza, onlardan bir adım bile önde değil, onlarla yanyana yürüyeceğimizi söyledik. Buna uyacağıma da burada bu salonun önünde tekrar söz veriyorum. Daha önce de söyledim. Sizlere bize verdiğiniz destekten dolayı sizi mahcup etmeyeceğimizin, boynumuzu yere eğdirmeyeceğimizin sözünü buradan tekrardan veriyorum. Seçim çalışmaları bittiğine göre artık üretmeye geçmemiz gerekiyor. Bunun için dinlenmeye dahi zamanımız yok. Çünkü çok ciddi sorunlarımız var. Yarın itibariyle bu projeleri hayata geçirmek çalışmalarımızı başlatacağız."

İZMİR BAROSU'NDA KAZANAN ÖZKAN YÜCEL OLDU

İzmir Barosu'nun Genel Kurulu, kıyasıya bir rekabete sahne oldu. 4 grup 5 listenin yarıştığı seçimde, kazanan Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı Özkan Yücel oldu. Seçim bittikten sonra ilk mesajlarını salonda veren Yücel, her türlü hak ihlalinin karşısında duracaklarının sözünü verdi. Sandıktaki en yakın rakibi Mustafa Çetin ise, meslektaşlarından helallik istedi, herkesin sandıktan çıkan sonucu kabul etmesi gerektiğini söyledi.

 İzmir'de avukatlar, Baro seçimi için bugün sandık başındaydı. Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu adına İzmir Barosu Başkanvekili Mustafa Çetin ile Atalay Aksay'ın yanı sıra Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı Özkan Yücel, Yenilikçi Avukatlar Grubu'nun adayı Muhammet Özekes ve Milliyetçi Avukatlar Grubu'nun adayı Ömer Fatih Şimdi, gün boyu meslektaşlarını ikna etmek için çalıştı. Kültürpark 4 No'lu Holde, oy verme işlemi sabah saat 09.00'da başladı. Avukatlar 19 sandıkta, saat 17.00'ye kadar oylarını kullandı. Sandıklar 17.00'de kapandı ve oy sayma işlemi başladı. Seçimi, Çağdaş Avukatlar Grubu'nun Başkan adayı Özkan Yücel'in listesi kazandı. Yücel, sandıklar kapandıktan sonra meslektaşlarının tebriklerini kabul etti.

İLK MESAJI VERDİ

Özkan Yücel, ilk açıklamasında yeni yönetimin avukatları yalnızca bırakmayacağını, Türkiye'deki her türlü hukuka aykırılığın karşısında duracaklarını belirterek, "Asla bir efendiyi bir otorite kabul etmeyeceğiz. Her türlü hak ihlalinde hem avukatın hem de yurttaşın yanında olacağız. Artık böyle bir İzmir Barosu yönetimi var. Kararlıyız. Seçim çalışmaları esnasında da söyledik; Türkiye'nin hukuk devletinin yeniden inşasına ilişkin bir sürece ihtiyacı var. Bu sürecin başkentini İzmir yapmaya kararlıyız. Bu süreç İzmir'den başlayacak. Hem avukat arkadaşlarımıza, hem meslektaşlarımıza hem de İzmir halkına söz veriyoruz" dedi.

İzmir Barosu'nda görevi vekaleten yürüten ve Çağdaş Avukatlar Grubu adayı olarak seçime katılan ve Özkan'ın sandıktaki en yakın rakibi Mustafa Çetin, meslektaşlarından helallik istedi. Ekibine verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Çetin, "Sandık sonucu belli oldu. Hepimiz 'amasız' sandıktan çıkan sonucu kabul edeceğiz. Hakkınızı helal edin" diye konuştu.

SANDIK SONUCU ŞU ŞEKİLDE:

Genel Kurul'da toplamda 5 bin 986 avukat oy kullandı. Geçerli oy sayısı 5 bin 816. Sandıktan Özkan Yücel'e 1955 oy çıktı. Mustafa Çetin geçerli oyların 1720'sini aldı. Yine Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'nun adayı Atalay Aksay ise 1258 oy ile sandıktan 3'üncü sırada çıktı. Bu yıl ilk kez Yenilikçi Avukatlar Grubu olarak seçime katılan Muhammet Özekes de 540 oy aldı. Milliyetçi Avukatlar Grubu'nun adayı olan Ömer Fatih Şimdi'ye ise sandıktan 312 oy çıktı.

DHA

Baroseçimleri