Önce İnsan Sonra Haber

Turgut Özal'a anlamlı ziyaret

Bakan Pakdemirli, babası Ekrem Pakdemirli'nin lideri Turgut Özal'ın adına kurulan üniversiteyi ziyare etti.

Gündem 13 Ekim 2018 Cumartesi / 6 yıl önce
Turgut Özal'a anlamlı ziyaret

Ekleyen: Kozmiktürk

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne ziyaret...

Rektör Prof. Dr. Karabulut: “Kayısı Ürün Geliştirme Merkezi kurulacak”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Malatya programı kapsamında Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Bakan Pakdemirli’ye Vali Ali Kaban, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, AK Parti İl Başkanı İhsan Koca, bakanlık bürokratları da eşlik ettiler.

Bakan Pakdemirli, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut tarafından karşılandı. Üniversite öğrencilerinin çiçek takdim ettiği Bakan Pakdemirli’ye rektörlükte Ziraat Fakültesi’nce yetiştirilen meyvelerden oluşan bir tepsi ile birlikte kuru kayısı hediye edilirken, plaket takdimi yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, Bakan Pakdemirli’ye uluslararası patenti kendisine ait olan ve özelliklede kanser hastaları için bitkisel takviye olarak kullanılan acı kayısı çekirdeğinden yapılan koruyucu ilaç ile birlikte yayınlanmış eserlerinden “Yaşamdan Sağlık İksirleri” adlı kitabını da hediye etti. Şuanda gıda takviyesi olarak kullanılan koruyucu ilaç için şuanda farklı çalışmalarda yürüttüklerini de belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, üniversitenin toplantı salonunda akademik personelle bir araya geldi. Toplantı öncesinde Rektör Prof. Dr. Karabulut, bir sunum yaptı.

Üniversitenin resmi sitesinden aktarılan habere göre Rektör Prof. Dr. Karabulut sunumunda dünya kuru kayısı üretiminde Malatya’nın ilk sırada yer aldığı ancak, Özbekistan’da son 10 yılda bu konuda önemli çalışmaların yapıldığı ve bu konuda Malatya için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve Özbekistan’ın yaş kayısı ihracatının dikkatlice izlenmesi gerektiğini kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, dünyada yaş kayısı ihracatının arttığını, kuru kayısı ihracatının ise durağanlaştığını belirtti.  Kayısı üretici için ciddi tehdit oluşturan Şarka Virüsü içinde Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin projeleri ile bir takım çözüm önerilerinin olacağını belirtti.

İlkbahar geç donlarının kayısı üretimine verdiği zararın önlenmesi, kuru kayısıda yaşanan kükürt sorunun çözülmesi ile ilgili çalışmalarda bulunacaklarını aktaran Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Bizim işimiz bilim yapmaktır, bilim anlamında, bilimsel anlamda da çalışma yapmaktır. Yaşanılan sorunların çözümü için bilimsel çalışmalarımızı arttıracağız.” dedi.

-“Kanser gelişimini yavaşlatıyor”

Rektör Prof. Dr. Karabulut, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde kayısı ile ilgili olarak yapılan ve yürütülmekte olan projeler hakkında bilgiler aktardı. Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Kayısının radyoterapinin etkinliğini güçlendirdiğini ve kanser gelişimi yavaşlatan genleri aktive ettiği gözlenmiştir.  Kayısı çekirdeği yağı ile ilgili yaptığımız çalışmamızda ağır egzersiz sonrasında kayısı çekirdeği yağı ile yapılan masajın oksidatif stresi azalttığı belirlenmiştir” dedi.

-“Gün kurusu kadar kükürtlü kayısıda sağlığa faydalı”

Gün kurusu kayısı kadar kükürtlü kayısının da sağlık acısında aynı katkıyı verdiğini yaptıkları araştırmada belirlediklerini ifade eden Prof. Dr. Karabulut, “Kükürtlü kayısının da antioksidan olarak sağlık acısında faydası var. Bunu Dünya Sağlık Örgütüne de ilettim. Artık 2000 ppm üzerinde bir esneme olması konusunda destek sözleri aldık. Acı kayısı çekirdeğinin etkisini araştırdığımız bir çalışmada, acı kayısı çekirdeğinin karaciğer hasarını gerilecek etkilere sahip olduğunu; bu etkilerin hem histopatolojik hem de genetik seviyede ortaya çıktığı tespit edilmiştir.”  dedi.

-“Arapgir köhnü üzümünün sağlığa faydalı etkileri var”

Arapkir Köhnü üzümü ile ilgili olarak yaptıkları bir araştırmanın sonucu hakkında da bilgi veren Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Arapgir Köhnü üzümünden yapılmış pekmez tüketiminin karaciğere özgü parametleri ve karaciğer antioksian sistemini iyileştirdiği saptanmıştır. Biz kendi öz kaynağımız olan Arapgir köhnü üzümü diğer pekmezlerle de karşılaştırdık. Ciddi faydalı etkileri çıktı. Kolon kanseri ile ilgili çalışmada da oldukça ciddi katkıları olduğunu gözlemledik. Bunları fraklı çalışmalarla gelecekte katkıya dönüştürebiliriz.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, kayısının dalından koparma süresinin 6 aya çıkartılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydederken, “Kayısıda soğuk stresi zararının Don zararından ayrıştırılması ve zararın azaltılması için alınacak önlemler” adlı projenin ise devam ettiğini kaydetti.

-“Kayısı Ürün Geliştirme Merkezi kurulacak”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde kayısı konusunda planlanan çalışma ve projeler hakkında da bilgi veren Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Kayısı Araştırma ve Ürün Geliştirme Merkezi’ni kuracağız. Projenin kapsamında Kayısı Dokümantasyon Birimi,  Kayısı Müzesi ve Kayısıdan tüketici odaklı yeni ürünlerin geliştirilmesi gibi birimlerde olacaktır. Kayısı ve Diğer Yöresel Ürünlerden Gıda Takviyeli Yeni Ürün Geliştirme Projesi de yapmayı planladığımız bir çalışma” dedi.

-“Yerli ve milli tohumların ıslahı”

Milli ve Yerli Tohumların Islahı ve Yaygınlaştırılması Projesini de hedeflediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Yerel tohumların ıslahı, tanıtılması ve  yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz.  Yerel tohumlar, binlerce yıldır toprakla buluşarak genlerinde, kuraklık, sel, don vb. pek çok doğa olayına karşı ayakta kalmayı başarabilmiş tohumlardır.Yerli tohumları değerlendirmek istiyoruz.  Bulundukları bölgenin ekolojisine en iyi uyum gösteren yerli genotipler genetik kaynak bakımından önem taşımaktadır.  Bu proje ile Yerli tohumların araştırılması, ekonomik öneme sahip olanların tescil ettirilmesi, ülkemiz tarımına kazandırılması ve yaygınlaştırılması  için Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak çalışmaların yapılmasını istiyoruz.” ifadelerini kaydetti.

-“Ulusal Kayısı Anaç Islah Programı”

Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Türkiye dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır.  Ülkemizde kayısı anacı olarak zerdali anacı kullanılmaktadır. Kayısı bahçeleri 10 x 10 metre aralıklarla tesis edilmektedir. Avrupa’da daha çok erik anaçları kullanılmaktadır. Bahçeler 5 x 3 metre aralıklarla kurulmaktadır. Aşı uyuşmazlığı erik-kayısı arasında ciddi bir sorundur.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün proje destekleriyle kayısı ve erik türleri arasında gen transferi, klonal çoğaltılabilen bodur ve yarı bodur anaçların ıslahını yapmak istiyoruz.” diye konuştu.

-“Araştırma ve Uygulama Çiftliği kurulacak”

Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğini de kuracaklarını belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, bu proje ile kayısı başta olmak üzere çok sayıda meyve konusunda çalışmaların bilimsel olarak yürütüleceğini kaydederken, yine üniversite bünyesinde bir Tohum Bankası’da oluşturacaklarını, Organik Ürünler Birimi de oluşturacaklarını belirtti.

-“Bana ilk bilgisayarımı Özal hediye etmişti”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ziyareti için, “Konu Turgut Özal Üniversitesi olunca benim gelmemem söz konusu değildi. Konu Turgut Özal olunca ne zaman seyretsem, ne zaman görsem duygulanıyorum. Bana ilk bilgisayarımı da rahmetli Turgut Özal hediye etmişti. İnsana çok yakın, kalbi çok büyük, dünyası ve vizyonu çok büyük, çok fraklı bin insandı. Allah rahmet eylesin.” dedi.

-“Çok değerli çalışmalar var”

Eğitimin, eğitimdeki kalitenin ve performans kriterlerinin çok önemli olduğunu, üniversitelerde bilimsel yayınların çok önemli olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Gerçek çok prestijli, çok önemi çok güzel ürünlerimiz var. Bu ürünleri daha ileriye taşımanın yollarını bulmamız lazım. Bizde Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ileriye yönelik ‘global marka’ adı altında prestijli ürünlerimiz, işte kayısı, fındık, fıstık, zeytin, zeytinyağını daha iyi ambalaj ve daha iyi kalite standardı içinde ihracat pazarlarında daha iyi şekilde pazarlamayı düşünüyoruz. Bugün, ben tarım sektöründe bakıyorum, Afganlar ve Suriyeliler olmazsa tarım sektöründe birçok dalda mevsimlik işçi bulmak çok kolay değil. Gelecekte bu daha da zor olacak. O yüzden mekanik toplamaya uygun bahçeler yavaş yavaş yapıyor olmamız lazım. Bu da üniversiteye benim vereceğim bir ödev olsun.” ifadelerini kaydetti.

Bakan Pakdemirli,  “Rektörümüz sanki Kayısı Üniversitesi’nin rektörü gibi. Kayısı ile ilgili her şeyi saydı bize. Çok değerli çalışmalar var.  Bu çalışmaları daha ileriye taşımak lazım. Kükürt meselesini ancak bilimle yenebiliriz.” dedi.

Bakan Pakdemirli, üniversitenin projelerine bakanlığa bağlı kuruluşların gereken desteği vereceğini ifade etti.

TurgutÖzalÜniversitesiBekirPakdemirli