Önce İnsan Sonra Haber

Türkiye bunu hak etmiyor

'Siz başkonsolosunuzu buradan çekin, biz de sizin karşılığınızı bekliyoruz' demek doğru bir diplomasi anlayışı değildir, bizim yüz yıldan beri süren diplomasi anlayışımızla da bağdaşmamaktadır.

Gündem 16 Mayıs 2018 Çarşamba / 6 yıl önce
Türkiye bunu hak etmiyor

Ekleyen: Kozmiktürk


İsrail'in protesto gösterisi yapan sivil Filistinlilerin üzerine kurşun ve bomba yağdırarak 60 kişiyi katletmesi, 2 bin 500 kişiyi de yaralaması sonrası Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerilimde ilginç bir gelişme yaşandı. Suçlu İsrail tepkide Türkiye'yi geride bıraktı. Türkiye dış politikada tepki çeken şekilde geri kaldı.

Olaylar sonrası, Hükümet Sözcüsü Bozdağ, Türkiye'nin Tel Aviv ve Washington büyükelçilerinin istişare amacıyla Ankara'ya çağrıldığını açıkladı. Dün öğlen saatlerindeyse  Türkiye, İsrail Büyükelçisi'nden ülkeyi terk etmesini istedi. İsrail'de buna aynı şekilde karşılık vererek Türk Büyükelçiğe ülkeyi terk et çağrısı yaptı.

Bu gerilim sonrası İsrail tarafından "hem suçlu, hem güçlü" tabirine uygun şekilde başka bir adım daha geldi. İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel, Türkiye'den tarım ürünleri ithalatını dondurduğunu açıkladı. Kararını Twitter'dan duyuran Ariel, "İki yüzlü bir şekilde İsrail'e ahlak dersi vermeye çalışan bir ülkeye destek olmayacağız" dedi. 

Dış politikada İsrail'i başa çıkaran bu yaklaşım sonrası muhalefetten tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "İsrail, Türkiye'nin Kudüs'te bulunan büyükelçisinin ülkeyi terk etmesini istedi. Öğle saatlerinde benzer bir hamle de Türkiye'den İsrail'e yönelik olarak gelmişti" anımsatmasını yaparak şu eleştirilerde bulundu:

"Türkiye Büyük Millet Meclisinde, biz, diplomasinin nasıl işlemesi gerektiğini, nasıl bir duruş sergilememiz gerektiğini ve alacağımız tavrın bir dik duruş olması gerektiğini söylemiştik. Kendi konsoloslarını, başkonsoloslarını buradan çekmelerini istiyorsak bizim kendi konsolosumuzu onlar bize bunu söylemeden oradan geriye çekmeliydi. Hâlâ ölümlerin devam ettiği, insanların üzerine kurşunların sıkıldığı bir dönemde 'Siz konsolosunuzu çekin' derken kendi konsolosumuzu onların kendi görüşlerine teslim etmek tamamen yanlıştır. Bu tür davranışlar ve yerinde ve zamanında olmayan davranışlar maalesef Türkiye'nin dış itibarını sarsmaktadır. Bundan dolayı ülkemizin moral motivasyonu bozulmaktadır, bundan dolayı Filistin'e verdiğimiz destekteki birlik gücü zarar görmektedir. Hükûmetten tekrar rica ediyoruz; acilen uyarıda bulunduğumuz konularda hemen, ivedilikle adım atmasını ve gereğini yapmasını istiyoruz.biz öncelik almalıyız. 'Siz başkonsolosunuzu buradan çekin, biz de sizin karşılığınızı bekliyoruz' demek doğru bir diplomasi anlayışı değildir, bizim yüz yıldan beri süren diplomasi anlayışımızla da bağdaşmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti bunu hak etmiyor. Onun için Türkiye Cumhuriyeti'nin hak ettiği bir dış politikanın uygulanmasını rica ediyorum."

 Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nı bu eleştirilere yanı da, "Süreç, diplomasinin karşılıklı mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde işlemektedir" oldu.

KONSOLOS DA GÖNDERİLİYOR

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Ankara büyükelçisinin ardından İstanbul Başkonsolosunun da bir süreliğine ülkesine dönmesini istedi.

Türkiyeİsrailbüyükelçiterkettarımdondurmatepkidışpolitika