TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, halk sağlığını ve çevreyi tehdit eden Ankara’nın hava kirliliğinin nedenleri ve alınması gereken önlemlerle ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kirliliğin boyutları hakkında acil olarak bilgi verilmesini istedi.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası 7. Dönem Ankara Şube Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, kontrolsüz sanayileşme, giderek sayısı artan ve özendirilen bireysel taşıt araç kullanımı, kalitesiz ve kaçak yakıt yakılması ve havaların giderek soğumasıyla ısıtma faaliyetlerinin de artması, atmosfere verilen kirletici konsantrasyonunun ve Ankara’nın hava kirliliğinin gözle görülür bir şekilde artmasına neden olduğu bildirildi. Ankara’nın vadi şeklinde olması nedeniyle inversiyon olarak adlandırılan geceleri soğuyan havanın yamaçlardan tabana doğru itilerek, kirletici emisyonların tabana birikmesine, gece boyunca soğuk hava tabakasının kalınlığının artarak şehrin üzerini kaplamasına yol açtığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
“Hava kalitesi gittikçe kötüleşmekte, şehrin üzerini kaplayan yoğun sis tabakası Ankaralıların nefes almakta bile zorluk çekmesine neden olmaktadır. Bu kirliliğin derecesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan veriler analiz edildiğinde görülebilmektedir. Son günlerde yapılan araştırmalarda baca kirliliğine duyarlı nüfus gruplarının toplam nüfusa oranı yüzde 52,5 olarak tespit edilmiştir. Bu nüfus dağılımının içinde çocuklar yüzde 20, 65 yaş üzeri yaşlılar ise yüzde 9,6’ lık bir paya sahiptir. Artan hava kirliliği hava kirliliğine duyarlı nüfus sayısını artırmakta, halk sağlığını ise ciddi tehdit etmektedir.
Hava kirliğindeki artışın nedenleri arasında belediyeler tarafından dağıtılan ve kömür satış firmalarının piyasaya sürdüğü kalitesiz kömürler gelmektedir.
Hava kirliliğinin azaltılması ya da hava kirliliğinden korunmak için halkın bireysel çabaları yetersiz kalacaktır. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda ‘Hava Kirliliği Şehir Eylem Planları’ hazırlanmalı ve titizlikle uygulanmalıdır. Söz konusu eylem planları kapsamında önemli kirlilik kaynakları belirlenerek gerekli önlemlerin alınması, kaçak kömür yakılmasının önüne geçilmesi, toplu taşıma araçlarının özendirilmesi, metro gibi daha temiz ulaşım ağının yaygınlaştırılması, kamuoyu bilgilendirme platformlarının oluşturulması, hava kirliliğinin yüksek olduğu günlerde kalp ve akciğer hastalarının, yaşlıların ve çocukların açık havada uzun süre kalmamaları konusunda uyarılmaları gibi konuların değerlendirilmesi gerekmektedir.”(ANKA)