Önce İnsan Sonra Haber

500 milyar euroluk korona paketi alkışlarla kabul edildi

Euro Grubu Sözcülüğü’nün resmi Twitter hesabından, 'Toplantı, bakanların alkışları ile son buldu' mesajı paylaşıldı.

Dünya 10 Nisan 2020 Cuma / 4 yıl önce
500 milyar euroluk korona paketi alkışlarla kabul edildi

Ekleyen: Kozmiktürk

Avrupa Birliği maliye bakanları, Corona virüsü krizinin ekonomik sonuçları ile başa çıkmak için hazırlanan 500 milyar Euro’luk destek planı üzerinde anlaşmaya vardı. İkinci defa bir araya gelen bakanlar, Salı gününden bu yana müzakereleri tıkayan Hollanda ile ortak zemin bulmayı başardı.

Euro Grubu’nun, geçtiğimiz Salı günü video konferans yoluyla gerçekleştirdiği ilk toplantı 16 saatlik yoğun mesaiye rağmen başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Grup Başkanı Mario Centeno, ilk toplantıda yaşanan derin anlaşmazlığın giderilmesi için yeniden toplantı çağrısı yapmıştı.

Bu çağrı üzerine Perşembe akşamı ikinci defa görüşen maliye bakanları sonunda, Hollanda’nın çekincelerini gidererek uzlaşmayı başardı. Euro Grubu Sözcülüğü’nün resmi Twitter hesabından, “Toplantı, bakanların alkışları ile son buldu” mesajı paylaşıldı.

Fransa Maliye Bakanı'ndan kutlama

İlk toplantıda, Corona virüsünden dolayı yaşanan ağır ölümler sürerken bakanların uzlaşamamasının bir “utanç” olduğunu söyleyen Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire de, varılan anlaşmayı kutladı.

Le Maire, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Maliye bakanlarından, Corona virüsüne ekonomik yanıt için harika bir anlaşma: 500 milyar Euro’luk hemen kullanılabilecek bir yardım üzerinde anlaşıldı. Ardından ekonomiyi ayağa kaldıracak bir fon da gelecek. Avrupa krizin boyutuna yakışır davranmaya karar verdi ve bunu da gösterdi,” dedi.

AB içinde Corona virüsüne karşı alınan tedbirlerin, krizin boyutuna oranla yeterli olmaması, birlik ülkeleri arasında krize yol açmıştı. Özellikle Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) tarafından verilecek kredi limitlerine erişim koşulları konusunda İtalya ve Hollanda arasında anlaşmazlık çıkmıştı. Hollanda, İsveç, Danimarka ve Avusturya, kredi limitlerinin mutlaka özel ekonomik koşul ve limitlere bağlanarak verilmesini istemişti.

Hollanda’nın ‘yardımların şartsız verilemeyeceği’ ısrarını, 2008 krizinde Yunanistan’a uygulanan sert kemer sıkma politikalarına benzeten İtalya ve İspanya, bunu ‘bir hakaret olarak’ algılayacaklarını dile getirdi.

Son toplantıda, İtalya tarafından talep edilen “Corona tahvilleri” adı verilen ve ekonomiyi daha uzun vadede desteklemeyi amaçlayan mekanizmaya, Fransa, İspanya, Yunanistan, Malta, Lüksemburg ve İrlanda da destek verdi. Ancak Hollanda başta olmak üzere Kuzey ülkelerinin karşı çıktığı bu konu üzerindeki görüşmeler “acil olmadığı” gerekçesiyle ertelendi.

Daha önce 26 Mart’ta aynı konu üzerinde uzlaşmayı başaramayan AB liderlerinin de bu uzlaşmayı onaylaması gerekiyor.

Plan ne içeriyor?

VOA'nın aktardığına göre AB yönetiminin masaya koyduğu 500 milyar Euro'luk mali destek içeren Corona virüsü destek planı’nın üç temel unsuru var. Birincisi, Avrupa İstikrar Mekanizması'nın 410 milyar Euro'luk kapasitesinin 240 milyarının banka kredilerine teminat için tahsis edilmesi.

İkincisi, Avrupa Yatırım Bankası aracılığıyla KOBİ'lere 200 milyar Euro'luk yatırım yardımı.

Üçüncüsü ise üye devletlerin uygulamaya koydukları kısmi işsizlik önlemlerini finanse etmelerine yardımcı olmak için Avrupa Komisyonu tarafından yapılacak 100 milyar Euro’luk yardım.

abkoronavirüspaketekonomi500milyareuro