Önce İnsan Sonra Haber

Yunan Başpiskopos'tan düşmanlık sözleri

Batı Trakya’da Türklerine ait azınlık okullarının tabelaları, Yunan hükumeti tarafından 24 Aralık 2020’de hiçbir gerekçe gösterilmeden değiştirildi.

Dünya 16 Ocak 2021 Cumartesi / 3 yıl önce
Yunan Başpiskopos'tan düşmanlık sözleri

Ekleyen: Kozmiktürk

Yunanistan Başpiskoposu İeronimos, önceki gün katıldığı bir televizyon programında İslam’a hakaret eden mesajlar verdi. Yunanistan’daki Türk toplumu başta olmak üzere dünyadan yoğun tepkiler alan olayda Başpiskopos, “İslam bir din değildir. Siyasi bir partidir. İnsanları da savaşın insanlarıdır.” sözlerini sarf etti. İeronimos’un hakaretlerine, Batı Trakya Türk toplumunu temsil eden Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi de sessiz kalmadı.

Avrupa’nın genelinde olduğu gibi Yunanistan’da da İslamofobi her geçen gün daha görünür hale geliyor. 14 Ocak 2020 tarihinde Yunanistan’da bir TV programına katılan Yunanistan Başpiskoposu, İslam dinine hakaret eden demeçler verdi. İeronimos İslâm’ın bir din olmadığını, siyasi bir parti ve siyasi bir arayış olduğunu, insanlarının yani Müslümanların da savaşın ve yayılmacılığın insanları olduğu ileri sürdü. Bunun İslam’ın karakteristik özelliği olduğunu ve Hz. Muhammed’in öğretilerinin de bunu söylediğini iddia eden Başpiskopos’un İslam ve Müslümanlara yönelik yalan ve çarpıtmalarla dolu ifadelerine en büyük tepki de Yunanistan içerisindeki Türk azınlığından geldi.

Yunanistan’daki siyasilerden bu ifadelere herhangi bir açıklama gelmezken; Batı Trakya Türkleri tarafından kurulan DEB Partisi yaptığı açıklama ile Başpiskopos İeonimos’un bu sözlerini kınadı. DEB Partisinde yapılan açıklama şu şekilde:

“Dün gece yayınlanan bir televizyon programında, Yunanistan Başpiskoposu sn. İeronimos’un sarf ettiği sözleri şaşkınlık içerisinde takip ettik. İslam dinimizi bir din değil de bir siyasi parti ve Müslümanları da savaş insanları olarak nitelendirmesi tarafımızdan kabul edilebilir bir durum değildir. Bu doğrudan doğruya dinimize saldırı ve bariz bir İslamofobi örneğidir. Bir yılı aşkın süredir dünyayı kasıp kavuran pandemi sürecinde özellikle önde gelen din adamlarının birleştirici ve sağduyulu açıklamalar yapmak yerine ayrıştırıcı ve bölücü söylemlerin kime ve neye hizmet ettiğini anlamakta zorluk çekmekteyiz. Bu tür sözlerin 2021 yılında hala sarf edilebiliyor olmasından duyduğumuz üzüntüyü dile getirir Yunanistan Başpiskoposu sn. İeronimos’un sözlerini şiddetle kınadığımızı kamuoyun bilgisine sunarız.”

Yunanistan ve Türkiye arasında istikşafi görüşmelerin başladığı bir dönemde, Yunan din adamının ırkçı, faşist ve cahilce sözleri sarf etmesi ise dikkat çekti. Batı Trakya Türklerinin medya organı olan Millet Gazetesi, görüşmelerin 25 Ocak 2020 tarihinde İstanbul’da yapılacağının duyurulmasının ardından Yunanistan’daki ırkçı faşist odakların bu tür haberleri özellikle servis ettiğini vurguladı.

OKUL TABELALARINI DEĞİŞTİRDİLER

Batı Trakya’da Türklerine ait azınlık okullarının tabelaları, Yunan hükumeti tarafından 24 Aralık 2020’de hiçbir gerekçe gösterilmeden değiştirildi. Gümülcine Azınlık Medrese-i Hayriye Ortaokulu ve Lisesi ile İskeçe’deki İskeçe Medresesi’nin tabelalarındaki “azınlık” ifadesi kaldırılarak yerine “Müslüman” ibaresi eklendi. Dostluk Eşitlik ve Barış (DİB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Yunan hükumeti tarafından yapılan bu uygulamalara ilişkin Kırım Haber Ajansı’na konuştu.

Daha önce 1974 Albaylar Cuntası sonrasında Yunanca ve Türkçe “Gümülcine Hayriye Medresesi” yazılı olan tabela kaldırılarak sadece Yunanca tabela asılmış, ardından 25 Ağustos 2009’da Medrese-i Hayriye’nin tabelasından Hayriye ifadesi de kaldırılarak yerine “Gümülcine Medresesi Ortaokul-Lisesi” adıyla (Gimnasio Likio İerospudastiriu Komotinis) Yunanca tabela asılmıştı. Türk okulunun adını herhangi bir gerekçe göstermeden değiştirmeyi adet edinen Yunan hükumeti, sonraki dönemde de “Hayriye Medresesi Azınlık Ortaokul ve Lisesi” olarak Yunanca tabelayı yenilemişti. Yunanistan’ı yöneten Kiryakos Miçotakis hükumetinin, bundan sonra Türk azınlığı ifadesini resmi kurumlardan kaldırmaya yönelik bir politika izleyeceği ve Batı Trakya üzerinden Türkiye’ye bir mesaj vermeye çalıştığı da iddialar arasında yer aldı. Türk azınlığın okullarındaki bu önemli tabela değişikliğini ve sonrasında Yunan hükumetinin nasıl bir politika izleyebileceğini Dostluk Eşitlik ve Barış (DİB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi.

Batı Trakya Türk azınlığına ait okulların bir oldu bittiye kurban gitmesini ve Yunanistan’ın azınlık ibaresini kaldırmasındaki asıl amacı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle bu olayı kınadığımı belirtmek isterim. Azınlığın kendini Türk olarak ifade etmesini, kimlik hakkını, ifade hakkını sansürlemesi, buna karşı çıkması ve hazmedememesinden sonra Yunanistan, Azınlık kelimesini de kaldırarak Lozan Antlaşmasını hiçe sayma eğiliminde bulunmuştur. Daha önce Türk Azınlık olmamıza daha sonra da kısmi olarak dinimize el atmasından sonra şimdi ise bizleri topyekûn birleştiren Azınlık kelimesini silerek tamamen bizleri izole etme gibi bir eylem girişiminin kabul edilemez olduğunu belirtmek isterim. Her zamanki gibi Azınlığın fikri sorulmadan yapılan bu tür eylemleri, şahsım ve Azınlık mensuplarının doğru bulmadığının altını çizmek isterim.

Uluslararası azınlık statüsünü engelleme girişimi, okulların ardından daha geniş bir sürece dönüşür mü? Batı Trakya Türklerinin bu konudaki ortak görüşü nedir?

Uluslararası Azınlık statüsünü engelleme girişimi, okulların ardından daha geniş bir sürece dönüşebileceği ve yine diyalog kurulmadan eylemlerin hem bu örnekte olduğu gibi gizli saklı hem de apaçık bir şekilde yapılacağı kanaatindeyim. Yunan devletinin tüm hükumetleri, zaman zaman Lozan Antlaşmasına aykırı girişimlerde bulunmuştur. Bu doğrultuda Batı Trakya Türk Azınlık mensuplarının bu konudaki ortak görüşünün bu yönde olduğunu düşünüyorum. Devletin içinde yer alan mekanizmalar, maalesef her geçen gün asimilasyon ve ayrımcılık politikasını azınlığın üstüne uygulamakta. Aynı zamanda dilsel ve kültürel olarak parçalanmaya çalışılan azınlığımız; eğitim, inanç, ifade hakları gibi temel haklar bazında son dönemde büyük yaralar almıştır. Bunu İnsan Hakları çerçevesinde değerlendirdiğimizde ortada büyük bir hak ihlali olduğunu söylememiz mümkündür.

Yunanistan Başpiskoposu İeronimosislambatıtrakyaokultabelaları