Önce İnsan Sonra Haber

Basın özgürlüğünün bir ihlalidir...

Özellikle toplumsal olaylarda orantısız güç kullanılmasının teşviki anlamına gelen bir genelgedir

Gündem 2 Mayıs 2021 Pazar / 3 yıl önce
Basın özgürlüğünün bir ihlalidir...

Ekleyen: Kozmiktürk

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, toplantı ve gösteri yürüyüşleri sırasında ses ve görüntü alınmasının Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) genelgesiyle yasaklandığını açıkladı. EGM kaynakları genelgeyi yalanlamazken, konuyla ilgili açıklama yapmadı. Genelgeye tepki gösteren Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “En basit tarifle basın özgürlüğünün bir ihlalidir. Özellikle toplumsal olaylarda orantısız güç kullanılmasının teşviki anlamına gelen bir genelgedir” dedi.

ÇHD İstanbul Şubesi, EGM’ye ait olduğunu açıkladığı yazıyı sosyal medyada paylaştı. Derneğin paylaştığı ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzalı 27.04.2021 tarihli yazıda; eylemler sırasında ses ve görüntü alınması yasaklanarak, polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve bu kişiler hakkında adli işlem yapılmasına karar verildiği belirtiliyor.

Söz konusu yazıda, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının; “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunulurken, ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği öne sürülerek, “Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi" istendi.

EGM kaynakları genelgeyi yalanlamazken, konu hakkında bilgi verilemeyeceğini bildirdi.

TGS: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİDİR

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, genelgeyi ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. Durmuş, şunları söyledi:

"Genelgeye göre, polis teşkilatına özellikle toplumsal olaylarda görüntü çekilmesinin engellenmesi talimatı veriliyor. Bu en basit tarifle basın özgürlüğünün bir ihlalidir. Özellikle toplumsal olaylarda orantısız güç kullanılmasının teşviki anlamına gelen bir genelgedir. Bu görüntülerin gazeteciler ya da vatandaşlar tarafından çekilmesi, yayılması bir sonraki olayda polisin daha orantılı hareket etmesini teşvik ediyor. Bunun engellenmesi polislerin orantısız güç kullanacağı anlamına geliyor. Özellikle gazetecilerin bu eylemliliklerde engellenmesi olarak da okunabilecek bir talimat bu. Dolayısıyla halkın haber alma hakkı ve özgürlüğü önünde de bir engel. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bu genelgeyi derhal geri çekmesini talep ediyoruz."(Ankahaber)

emniyetgenelgegörüntüyasağı