Önce İnsan Sonra Haber

Turgut Özal günü...

Türkiye'nin çehresini değiştiren 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Gündem 16 Nisan 2019 Salı / 5 yıl önce
Turgut Özal günü...

Ekleyen: Kozmiktürk

Kozmiktürk-Özel

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal vefatının 26. yılında Topkapı'da bulunan Anıt Mezar'da anılıyor.

Anma törenine, eşi Semra Özal, oğulları Ahmet ve Efe Özal, torunlarının yanı sıra iktidar ve muhalefetten temsilciler ile sevenleri katılıyor.

Tören öncesinde duygularını aktaran Semra Özal, "Her gün artan bir acı ve özlem. Anlatması çok zor bir duygu bu" dedi.

Ahmet Özal ise, "Ben babamdan daha şanslıyım. Çünkü Turgut Özal'ın oğluyum. Türkiye'nin vizyonunu değiştirdi. Nur içinde yatsın" dedi.

Sungurlu anlattı

Eski Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile yakın çalışan saygın isimler arasında. Sungurlu, Adalet Bakanlığı döneminde yeniliklere imza attı.

Sungurlu, eski Cumhurbaşkanı ve o dönem Başbakan olan Turgut Özal'ın kendisini bu göreve nasıl ikna ettiğini şu sözlerle anlattı: "Bir sabahtı. Üçüncü defa yanıma geldi. 'Hadi gidiyoruz' dedi. Yeni Başbakandı ve 'Başbakanlığa yeni hükümeti açıklamaya gidiyoruz' dedi. Ben bakan olmak istemediğimi söyledim. Ben bir politikacıydım ve seçmenim vardı. Adalet Bakanının seçmene hitap eden hiçbir tarafı yok. Yatırım şansı olmayan bir bakanlık. Adalet Bakanlığı şimdilerde gündemde. Normalde Adalet Bakanlığı bu kadar gündemde olmaz. Hakikaten bakan olmak istemedim. Özal bana 'kimi getirdiysek başarılı olmadı' dedi. Yol boyu münakaşa ettik. O gün yaşadığımız münakaşayı gören bir gazeteci yıllar sonra bana 'o gün aranızdaki münakaşa neydi, merak ettim' diye sordu. Demek ki şansımız varmış."

Adliyelerin kısıtlı şartlarda hizmet verdiği o döneme dikkat çeken Sungurlu, "Ben bu manzara karşısında Özal'a 'Ben bu şartlarda bakanlık yapamam, adliyelere gitmeye utanıyorum' dedim. Özal bana 'bu kadar mı kötü' diye yanıt verdi. Bunun ardından bir kararname çıktı ve hakimlerin, savcıların maaşları iki misline katlandı. Hakim, savcılara lojman yapılana kadar kiraya ödediği paranın devlet tarafından ödenmesini sağladık. Ardından Türkiye'deki bütün hakim ve savcılara lojman alındı. Adalet Bakanlığı personelinin durumu da zordu. Onlar için de iyileştirme yaptık. Hatta onlar aldıkları paraya 'Sungurlu parası' diyorlar. İlk defa büyük şehirlerdeki memurlara lojman almaya başladık."

"Devletin temeli adalete dayanır. Bir yığın imparatorluk kurulmuştur ve müşterek özellikleri adil olmaktır" diyen Sungurlu şöyle dedi:

"Devlet yönetiminde adil olmanın yanında parlamentoda da adil olmak gerekir. Borç alarak kalkınmak zor. Toplumun büyük bir kesimi sadakayla yaşıyorlar. Bununla geçinmeye çalışıyor. Üretim yapmıyor. Hükümetteki ve iş adamlarındaki telaşı görüyorsunuz. Şuan dünya kamuoyunda da ekonomik olarak da iyi bir yerde değiliz."

Turgutözalanma26yıl