Önce İnsan Sonra Haber

Morek'i tahliye ettik

TSK'nın Arima, Maret el Numan, Surman, Tel Tukan, Serakib, el Eys ve Raşidin'deki gözlem noktaları da Suriye ordusunun denetimindeki bölgelerde kalmıştı.

Gündem 22 Ekim 2020 Perşembe / 4 yıl önce
Morek'i tahliye ettik

Ekleyen: Kozmiktürk

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) en güneydeki gözlem noktası olan Morek'i tahliye etti. Çok sayıda askeri araçtan oluşan bir konvoy ile üsten ayrılan birlikler İdlib'deki diğer gözlem noktalarına nakledildi.

Suriye'nin Hama ili kuzeyindeki Morek yerleşimindeki 9 nolu TSK gözlem noktasının bulunduğu alan geçen yıl Suriye ordusunun denetimine girmişti. TSK'nın tahliyesiyle ilgili AFP’ye konuşan Suriyeli muhalif bir komutan bölgeden çekilen güçlerin diğer gözlem noktalarına aktarıldığını söyledi. Suriye yerel basını ve sosyal medya kullanıcıları da konvoyun gözlem noktasından çıkarkenki fotoğraf ve videolarını paylaştı. Reuters’a konuşan iki kaynak TSK’nın başka gözlem noktalarından çekilmeyi planlamadığını söyledi.

MUTABAKAT'TA DEĞİNİLMİYOR

Türkiye'nin Astana Mutabakatı çerçevesinde Nisan 2018'de kurduğu 9 numaralı gözlem noktası, Şam-İdlib-Halep'i birbirine bağlayan M5 uluslararası otoyolu üzerinde bulunuyor. Geçen yıl Ağustos ayında Suriye ordusunun teröristleri temizlemek için başlattığı operasyon sırasında bölge Suriye'nin denetimine girmişti. Geçen yılın sonundan itibaren Türkiye ile Suriye arasında başlayan askeri gerginlik Türkiye ile Rusya arasında 5 Mart'ta imzalanan mutabakatla son bulmuştu.

İki ülke M4 karayolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilmesinde ve M4 karayolunun bir bölümünde ortak devriyeler konusunda da uzlaşmıştı. Moskova'daki mutabakatın imzalandığı süreçte TSK'nın Arima, Maret el Numan, Surman, Tel Tukan, Serakib, el Eys ve Raşidin'deki gözlem noktaları da Suriye ordusunun denetimindeki bölgelerde kalmıştı. 5 Mart'ta imzalanan mutabakatta bu gözlem noktalarına dair bir madde bulunmuyor. Ancak gözlem noktaları, İdlib'deki silahlı muhalif örgütler ile Suriye ordusu arasında çıkacak olası çatışmaların önüne geçmek için kurulmuştu.

Aydınlık'ın aktardığına göre Söz konusu yerlerin Suriye ordusunun denetimine girmesiyle, gözlem noktaları da işlevini yitirdi. Bu gözlem noktaları Türkiye ile Rusya arasında Eylül ayında yapılan teknik görüşmelerde de gündeme gelmişti. Ankara’daki Dışişleri Bakanlığı binasında yapılan toplantıda Rusya teknik heyetinin Türkiye’nin İdlib’deki gözlem noktalarının azaltılması önerisinde bulunduğu ileri sürülmüştü.

morektahliye