Önce İnsan Sonra Haber

Sungurlu: Bölüşme ve ayrışmalardan yana değilim

Menderes’e de zaten iadeyi itibar edilmiş, anıt mezarı yapılmış. Halkın nazarında da taht kurmuş ve bugünkü iktidar da dünkü iktidar da bunu destekliyor.

Gündem 31 Mayıs 2020 Pazar / 4 yıl önce
Sungurlu: Bölüşme ve ayrışmalardan yana değilim

Ekleyen: Kozmiktürk

27 Mayıs darbesinin ardından idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu hakkında Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un Milli Birlik Komitesi’nin kararlarının kaldırılması konusunda çalışma yürüttüklerini açıkladı ve bu açıklamayı ANAP döneminin eski Adalet Bakanı Oltan Sungurlu ANKA’ya değerlendirdi.

Sungurlu, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Menderes, Polatkan ve Zorlu’ya iadeyi itibarlarını gerçekleştirdiğini söyleyerek, “Menderes’e anıt mezar yaptırdı. O gün Meclis’ten kanun çıktı. O zaman bugünkü kadar rahat değildi. 1980’nin izleri vardı, yeni geçmişti. Böyle bir olay bazı mercilerde tepki topladı ve cenaze nakline birçokları iştirak etmedi” diye konuştu ve “Sessiz bir protesto vardı” ifadesini ekledi.

Milli Birlik Komitesi’nin idam kararlarının iptali için Özal’ın “Hukukçular ‘mahkeme kararlarına karşı Meclis’ten kanun çıkarmak Anayasaya aykırı’ dedi” sözünü aktaran Sungurlu, Meclis İnsan Hakları Komisyonu ve Dilekçe Komisyonu’ndan karar çıkardıklarını ve cenaze nakillerini taşımak için de Genel Kurul’dan kanunun problemsiz geçtiğini söyledi.

“Mahkeme kararlarını ortadan kaldırıyoruz’ demenin bir faydası olduğunu düşünmüyoruz” diyen Sungurlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “O gün de bu meseleler konuşuldu. İadeyi itibar konusunda zaten milletin gönlünde taht kurmuşlar, mahkeme kararları kamuoyunda doğru kabul edilmiyor.”

‘MAHKAME BAŞKANI VE SAVCISINI BARO KABUL ETMEDİ’

“O günkü mahkeme başkanı sanıklardan birisi itiraz edince ‘Sizi buraya tıkan kuvvet böyle istiyor’ diyor. Yani mahkeme kendisi bağımsız bir mahkeme değil. Kendileri de bunu ikrar ediyordu. Zaten onlar tarihte geçerliliğini yitirdi. Mahkeme başkanı ve savcısı baroya müracaat etmişti avukat olmak için. Fakat baro onların kaydını yapmadı ve ‘Siz avukatlık mesleğine kabul edilecek hukukçular değilsiniz’ dedi. Danıştay’da dava açıp, dava yoluyla avukat olabildiler.”

‘ESKİ OLAYLARDAN İTİLAF ÇIKARMAMAK LAZIM’

“Ben toplumda şuna inanırım. Eski olaylardan itilaf çıkarmak değil de bugün ne yapabilirize bakmak lazım. Bunlar tarihin sayfalarında adım adım biliniyor. Menderes’e de zaten iadeyi itibar edilmiş, anıt mezarı yapılmış. Halkın nazarında da taht kurmuş ve bugünkü iktidar da dünkü iktidar da bunu destekliyor. Böyle bir kanuna ihtiyaç var mı bilmiyorum. Tabi ki siyasi iktidarın kanaatidir. Menderese yapılması gerekeni biz yaptığımızı zannediyoruz.”

‘GÜNLÜK SİYASETTE KULLANILMASI TARAFTARI DEĞİLİM’

“Bu meselelerin günlük siyasette kullanılması taraftarı değilim. Toplumda yeni yeni bölüşme ve ayrışmalardan yana değilim. Tarihi bir olay ve tarihçiler yazacaklar. Biz de elimize fırsat geçtiğinde Menderes’e yapılabilecekleri yaptık.”

‘HAYATIMIN EN HUZURLU GÜNÜYDÜ’

Sungurlu 3 ismin cenazesinin taşındığı 17 Eylül 1990 günü neler hissettiğini de şu sözlerle anlattı: “Yassıada’ya gittiğimde ve orada yattığım gece çok huzurluydum. Hayatımın en huzurlu günü cenazeleri taşıdığım gündür. Üzerimize düşeni yapmıştık. İşin iyi tarafı da kamuoyu bunu kabul etmişti çünkü biz kimseye karşı bunu yapmadık. Sonuçta bir görev yerine getirdik. Fakat müthiş bir kalabalık oldu.”

oltansungurlumenderesyassıada