Önce İnsan Sonra Haber

Taksim Cami ibadete açıldı

Taksim Camii önünden yankılanan sesin, ülkemiz üzerinde hesapları olan emperyalistleri, terör destekçilerini, insanlık düşmanlarını rahatsız ettiğinden şüpheniz olmasın.

Gündem 28 Mayıs 2021 Cuma / 3 yıl önce
Taksim Cami ibadete açıldı

Ekleyen: Kozmiktürk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ayasofya Cami-i Kebir'e verilen bir selam, İstanbul'un fethinin 568. yıl dönümüne bir hediye" olarak gördüğünü ifade ettiği Taksim Camisi'nin “1,5 asırlık bir mücadelenin ardından” İstanbul'a kazandırıldığını söyledi. Erdoğan, "Taksim Camii önünden yankılanan sesin, ülkemiz üzerinde hesapları olan emperyalistleri, terör destekçilerini, insanlık düşmanlarını rahatsız ettiğinden şüpheniz olmasın" dedi.

Temeli 4 yıl önce atılan ve 4 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği Taksim Camisi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ibadete açıldı.

Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın kıldırdığı cuma namazının ardından, vatandaşlara hitaben konuştu. Taksim Camisi'nin kendisi için farklı bir öneme sahip olduğunu belirten Erdoğan, "Gezi olaylarında o teröristlerin karşımıza dikildiği an, milletimizin 15 Temmuz direnişinin ardından artık hiçbir gücün bu girişimin önüne geçemeyeceği azim ve kararlılığı ile yeniden kolları sıvadık. 2017 Haziranı'nda cami inşaatına başlanabilmesini sağladık. Bugün de camimizi ibadete açtık" diye konuştu.

Taksim Camisi'nin, büyük ve güçlü Türkiye'nin doğuşunun işaretlerinden birisi olduğunu söyleyen Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“KÜMES GİBİ BİR YERDE NAMAZ KILINIYORDU: Bugün bizleri burada bir araya getiren Rabbimize hamd-ü senalar ediyorum. Sudan ve diğer kardeş ülkelerden heyecanımızı ortak olmak üzere aramızda bulunan kıymetli misafirlerimize ayrıca hoş geldiniz diyorum. Sudan nere Taksim nere…Taksim başka bir aşk. Biraz önce ilk cuma namazını eda ettiğimiz Taksim Camimizin İstanbul’umuza ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Taksim Camii bizim dünyamızda farklı bir öneme sahipti. Caminin yerinde mescit bile yoktu, burada maalesef cami yapımına müsaade yoktu. Adeta kümes gibi bir yerde, gazeteler üzerinde müminler namazların eda etmeye çalışıyorlardı. 40'lı, 50'li yıllardan bugünlere kimler geldi kimler geçti? Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı'nın kesişim noktasında Kuran nidaları kıyamete kadar eksik olmayacaktır. Mimarisiyle Beyoğlu'na uyumuyla, mühendisliğiyle sayılı projeler arasında yer alan camimiz İstanbul'un seçtik yapıları arasında yerini almıştır.

BİR BUÇUK ASIRLIK MÜCADELEDEN SONRA: Mimarisiyle, tarihi Beyoğlu’na uyumunun yanında mühendislik yöntemiyle de ülkemizde ve dünyada sayılı projeler arasında yer alan camimiz İstanbul’un sembolleri arasındaki seçkin yerini şimdiden almıştır. İbadet mekânlarının yanından dijital kütüphanesi, okuma, dinlenme ve sergi alanlarıyla Taksim Camii İstanbul’un en önemli kültür sanat merkezlerinden biri olacaktır. 4 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği camimizin inşasında kullanılan her malzeme titizlikle seçilmiştir. Mihrap, minber ve kürsü ise Altan Elmas tarafından tasarlanmıştır. Taksim Camii, yaklaşık 1,5 asırlık bir mücadelenin ardından İstanbul'umuza kazandırılmıştır.

O TERÖRİSTLER KARŞIMIZA DİKİLDİĞİNDE: Ülkemizin Kurtuluş Savaşı yıllarında da yeniden gündeme gelmiştir. Evet bu meydanda bir cami inşaatı fikri tarihimize 93 Harbi diye geçen Osmanlı Rus harbi yıllarına kadar uzanır. Bölgedeki pek çok kiliseye karşılık, Ağacami'nin Taksim'e selam verdiğini gören Nazım Hikmet, bu tabloyu dizelere dökmüştür; ‘Havsalam almıyordu bu hazin hali’. Nazım’ı bile hüzünlendiren bu tabloya rağmen caminin yapılmaması milletimizin içinde yeni yaralar açmıştır. Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle somut adım atılamadı. 1965 yılında Süleyman Demirel, caminin inşası için arsanın devrini sağlamıştır. Bu tahsis CHP'li belediyenin mahkemeye götürmesiyle durdurulmuştur. Bakanlar Kurulu kararı ise 12 Eylül darbecileri tarafından iptal edilmiştir. Rahmetli Özal'ın başbakanlığı döneminde Elmas ailesi kendisine başvurarak niyetlerini söylemişlerse de şartlar uygun olmadığını netice alamamışlardır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildiğimde milletimize verdiğimiz sözlerden biri de bu caminin inşası gerçekleştirmekti. 28 Şubat ve sonrasındaki gelişmeler sebebiyle bu sözümüzü o dönemde yerine getiremedik. Sonra karşımızda Gezi olaylarını bulduk. Gezi olayları o teröristleri karşımıza dikildiği an milletimizin 15 Temmuz direnişinin ardından artık hiçbir gücün bu girişimin önüne geçemeyeceği azim ve kararlılığı ile yeniden kolları sıvadık. 2017 Haziranı'nda cami inşaatına başlanabilmesini sağladık. Bugün de camimizi ibadete açtık.

AYASOFYA'YA VERİLEN BİR SELAM: Taksim Cami'ni bir süre önce yeniden ibadete açtığımız Ayasofya Cami-i Kebir'e verilen bir selam, İstanbul'un fethinin 568. yıl dönümüne bir hediye olarak görüyorum. Son dönemde Büyük Çamlıca Camii'nin tamamlanması ve Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının ardından bu üçüncü manevi mirasın asırlar boyunca bir kandil gibi ışıtacağına inanıyorum. Hızla bir eserimiz daha yükseliyor. O da Barbaros Bulvarı üzerinde Barbaros Hayrettin Paşa Camii'ni inşa ediyoruz, onu da kısa zamanda inşa edeceğiz. Orası da adeta bir mabetsiz beldedir. İnşallah orayı da mabetsiz olmaktan çıkarıp, Müslümanların ibadet edebildiği yerleri hazırlayacağız.

MİLLETİMİZ 150 YILLIK HAYALİNE KAVUŞTU: Envai çeşit hile ve desiseyle fitneyle yalanla tuzakla milletimizin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini bozamayanlar camilerimizi de hedef almıştır. FETÖ'nün ibadet ve hayır kisvesi altında sergilediği ihanetin benzerlerini farklı görünümler, sıfatlar, bahaneler altında tekrarlamaya çalışanlara asla geçit vermeyeceğiz. Taksim Camii önünden yankılanan sesin, ülkemiz üzerinde hesapları olan emperyalistleri, terör destekçilerini, insanlık düşmanlarını rahatsız ettiğinden şüpheniz olmasın. Milletimizin bin yıldır canı pahasına koruduğu, alın teriyle yükselttiği, gözünden bile sakındığı vatanını parçalamak, devletini zayıflatmak, uhuvvetini bozmak için uğraşanların sonu yine hüsran olacaktır. Türkiye'nin sadece kendi sınırlarından ibaret olmadığının en büyük ispatı maruz kaldığı saldırılardır. Bu saldırıların hepsini de akamete uğratmayı başardık. Bundan sonra da aynı azim, kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Bozguna uğrattığımız her kirli atağın yerini yenisi alacaktır. Taksim Cami'si tüm dost ve kardeşlerinin umudu olan büyük ve güçlü Türkiye'nin doğuşunun işaretlerinden birisidir. Milletimiz 150 yıllık hayaline kavuşmuştur. Bu uzun mücadele döneminde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum."DHA

erdoğantaksimcami