Önce İnsan Sonra Haber

Yunanistan'a taviz, misliyle saldırı olarak geri geliyor

Oruç Reis'in altı aylığına Antalya'ya çekilmesi yanlış bir uygulamaydı. Türkiye tatbikatla değil sismik araştırmayla Yunanistan'ı dengeleyebilir.

Gündem 27 Aralık 2020 Pazar / 3 yıl önce
Yunanistan'a taviz, misliyle saldırı olarak geri geliyor

Ekleyen: Kozmiktürk

Yunanistan, Navtex'in yanında Adalar Denizi ve Doğu Akdeniz'deki çok geniş bir sahayı kapsayan Notam (havacılık bildirimi) da ilan etti.

Gayri askeri statüdeki adaları da kapsayacak şekilde 15 tatbikat sahası ilan eden Yunanistan, Adalar Denizi'ni 4 Ocak'tan 26 Şubat'a kadar boydan boya kapattı. Yunanistan'ın bu hamlesini Aydınlık'a değerlendiren Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, şunları söyledi:

 “Yunanistan onlarca sahada sürekli olmak üzere Notam ve Navtex yayınlıyor ve hiçbir şey yapmıyorlar. Buna Navtex sahtekarlığı deniliyor. Mesela Girit'in kuzeyini neredeyse bütün yıl kaparlar ama Türkiye Ege'de bir iki sahada uzun süreli tatbikat yapsın, yaygarayı koparırlar ve NATO'dan mutlaka şikayet getirirler. Navtex savaşları devam edecek ama Yunanistan'ın canını yakacak olan sismik faaliyetlerdir. Bu nedenle Türkiye, sismik filosunda bu kadar güçlüyken, bu politikadan vazgeçmemeli, Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği ruhsatlar üzerine sismik araştırmalar Doğu Akdeniz'de devam etmelidir.

Yunanistan'a verdiğimiz bir taviz, misliyle saldırı olarak geri gelmektedir. İşte Dışişleri'nin dünkü açıklamayı yapması buna örnektir. Oruç Reis'in altı aylığına Antalya'ya çekilmesi yanlış bir uygulamaydı. Türkiye tatbikatla değil sismik araştırmayla Yunanistan'ı dengeleyebilir. Türkiye'nin askeri üstünlüğü zaten var. Yarın mahkemeye gittiğimizde, 'Ben burada zamanında devlet uygulaması yaptım' diyebilmek için sismik faaliyet yürütmemiz lazım. Bunun yerine Yunanistan'ın da katılacağı Doğu Akdeniz'de bir konferans yapacağız deniliyor. Yunanistan-Mısır anlaşmasının ardından 'Yunanistan Akdeniz ülkesi değildir' diyen Dışişleri Bakanlığı, şimdi önkoşulsuz konferans yapacağız diyor. Biz güçsüz bir ülke değiliz, savaş mı kaybettik? Türkiye bu tuzağa düşmemeli. Hızla 26-28 derece arasında ruhsatlar verilmeli ve sismik faaliyetler başlamalı. Sismik faaliyet yürütmediğimiz sahalarda askeri tatbikat yapmamızın çok bir anlamı yok. Yunan kıyılarının 6 mil dışında açık deniz alanında istediğimiz yerde tatbikat yapabiliriz.”(Aydınlık)

cemgürdenizyunanistantavizsismikaraştırma