Önce İnsan Sonra Haber

Yunanistan ve Mısır'a karşı Akdeniz'e yığınak

Türkiye, Libya ile yaptığı deniz yetki alanı anlaşmasının sınırlarını ihlal eden Yunanistan ve Mısır'a karşı Akdeniz'e yığınak yaptı.

Gündem 9 Ağustos 2020 Pazar / 4 yıl önce
Yunanistan ve Mısır'a karşı Akdeniz'e yığınak

Ekleyen: Kozmiktürk

Yunanistan ve Mısır arasında imzalanan sözde Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasının ardından Türkiye, Akdeniz'e yığınak yaptı. Önceki gün sabah saatlerinde Gölcük'ten ayrılan çok sayıda muharip gemi, boğaz geçişinin ardından Adalar Denizi'ne indi...

Türkiye, Libya ile yaptığı deniz yetki alanı anlaşmasının sınırlarını ihlal eden Yunanistan ve Mısır'a karşı Akdeniz'e yığınak yaptı. Önceki gün sabah saatlerinde Gölcük'ten ayrılan çok sayıda muharip gemi, boğaz geçişinin ardından Adalar Denizi'ne indi. Fırkateyn, korvet, hücumbot, çıkarma gemileri, lojistik destek gemileri ve denizaltılardan oluşan Türk Filosu, sismik araştırma gemilerimize verilecek yeni bir görev öncesi pozisyon aldı. Aksaz Deniz Üssü'nde hazırlıkların tamamlandığı öğrenilirken, bazı gemilerimizin de savaş yüküyle birlikte devriye faaliyeti yaptığı görüldü. Barış durumunda sekiz adet Harpoon füzesi taşıyan fırkateynlerimiz bu kez 16 Harpoon ile yola çıktı, hücumbotlarımızın da tüm lançerlerinin mühimmat yüklü olduğu bildirildi.

MEİS AÇIKLARINDA DEVRİYE

Türk Donanması'na ait bazı gemilerin de Rodos-Meis arasında olduğu öğrenildi. Sosyal medyaya düşen görüntülerde, denizaltılarımız ile hücumbotlarımızın Meis çevresinde devriye attığı görüldü. Bir hücumbotumuzun üzerinde sekiz adet Harpoon bulunması, savaş durumuna geçildiği biçiminde değerlendirildi. Libya'da bulunan mevcut gemilerimizden ise Aksaz'a herhangi bir güç aktarımı yapılmadığı, görevlerine aynen devam ettikleri öğrenildi.

Yunanistan'ın eski Genelkurmay Başkanı Michail Kostarakos, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye'nin, 21 Temmuz'da Meis'te yaşanan gerilimde korktuğuna, yenilgiye uğradığına ve geri çekildiğine inananlar, çok büyük ve potansiyel olarak son derece zarar verici bir hata yapıyor.”

NAVTEX BEKLENİYOR

Bütün bu hazırlığın ardından Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yeni görev alanının ilan edilmesi bekleniyor. 21 Temmuz'da Meis açıklarında araştırma yapacağı duyurulan Oruç Reis'in faaliyetleri, Merkel'in ricasıyla bir ay askıya alınmıştı. Fakat bu sürede samimi davranmayan Yunanistan, Mısır ile sözde Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması imzalayarak Türkiye'nin haklarını ihlal etme girişiminde bulundu. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barbaros sismik araştırma gemisinin yeniden Akdeniz'de göreve başladığını duyurdu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Bu anlaşmanın yok hükmünde olduğunu sahada da masada da göstermeye devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Barbaros şuan Kıbrıs'ın güneyinde Karpaz açıklarında faaliyet yürütüyor.

EGEMENLİĞİ GÖSTEREN SONDAJ GEMİSİ

Bir ülkenin kendi Münhasır Ekonomik Bölgesi içindeki sondaj ve sismik araştırma faaliyetleri, devlet uygulaması olarak kayıtlara geçiyor. Fakat herhangi bir ülke, karasularına girmedikten sonra başka bir ülkenin MEB alanı içinde askeri tatbikatlar icra edebiliyor. Nitekim 18 Ağustos'ta Meis açıklarına gelecek Rus Donanması, bu bölgede füze denemeleri yapacağını önceden duyurmuştu. Dolayısıyla Türkiye'nin MEB sınırlarının altını çizmesi için askeri gemilerinin yanında sondaj gemilerini sahaya göndermesi bekleniyor.(Aydınlık)

donanmaakdeniz