Bir seçimi daha geride bıraktık. Türk seçmenini kutluyorum. Gerçekten müthiş bir ayarlama yaptı.

İktidarın kulağını çekti. Muhalefete 'güvenmiyorum' dedi. Destek mesajı vermedi. İYİ Parti yanlış aday tercihlerinin faturasını ağır ödedi. CHP sağ ve merkez nitelikli adaylarla belki de büyük bir hezimetten kurtardı.

Ak Parti 3 Büyükşehir Belediyesini kaybetti. Ama oy oranları açısından liderliği kaptırmadı. 17 senelik bir geçmişte yapılan onca hataya karşın bu kadar oy alması gerçekten değerlendirmeye muhtaçtır.

Seçimi Büyükşehir Belediyeleri nezdinde ele aldığımızda muhalefet cephesinin kazançlı olduğu aşikar.

Zira Ankara,  İstanbul, Antalya, Adana, Mersin artık muhalefet tarafından yönetilecek. Bu iller daha önce iktidardaydı. Tabi Belediye Meclislerindeki tablolar kazanan başkanların daha hesaplı hareket etmesine de yol açacak. 

İstanbul da tartışma oldu. Orada veri girişleriyle ilgili yaşananlar bana göre hem seçime hem de demokrasiye gölge düşürdü. Anadolu Ajansı tutumuyla politize oldu. Tepki aldı. Bazı adreslerde ölümlü kavgaların meydana gelmesi  seçime gölge düşüren diğer unsurlardı.

Seçim sonrası siyasilerin verdikleri uzlaşma kokan mesajlar alkışı hak etti.

Sonuçlar, Türkiye'nin Arap ülkesi olmadığını, demokrasi memleketi olduğunu gösterdi. Aile fertlerinden oluşturulabilecek bir devlet yapısına şiddetle karşı olduğu mesajını verdi. Bu eksende kabine değişikliği beklentisi erken başladı. Orada tercih edilecek isimler dikkatle izlenecek.

Ekonomideki olumsuz tablonun yanında Suriyeli ve diğer sığınmacılardan rahatsızlık seçmenin mesajları arasındaydı.

Bu seçimin fenomenleri birden fazla. Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu bilinenler.

Lakin Büyükçekmece'de 6 kez üst üste kazanan Hasan Akgün,  Antalya'da iktidar adayını geride bırakan Muhittin Böcek, Kırklareli'nde CHP'nin aday göstermemesine rağmen Bağımsız yarışan ve kazanan Mehmet Kesimoğlu ve Bolu da önemli bir başarıya imza atan Tanju Özcan diğer fenomenler.

Kısaca vurgulamak gerekirse seçmen her şekliyle (ekonomide, güvenlikte, üslupta, adalette) huzurun yanısıra demokrasi istediğini anlattı.

Bakalım mesaj hedefine ulaşacak mı?