E-TİCARET İÇİN TAVSİYELER

Geçen yazımda, e-ticaret hakkında çeşitli tüyolar vereceğimi söylemiştim. E-ticaretin önemi, aldığı pay, geleceği v.b husulara hiç değinmeden direk konuya girip hem hali hazırda e-ticaret yapanlar hem de yeni girecekler için geniş  bir değerlendirme yapacağım.

Öncelikle günümüzde e-ticaret de 50 ye yakın pazarlama yöntemi bulunmaktadır. Türkiye de ne kadarı uygulanıyor veya müşteriye ulaşım, web sitesi özellikleri, ara yüzler, reklam&tanıtım v.b ne kadarı bilnçli olarak uygulanıyor? Bunların üzerinde durmamız şart. Gelelim metotlara;

Müşteriyi özel hissettirin.

Kampanya bazlı fırsatlar yaratın ve kısa süreli olmasına önem verin. % 70, indirim varsa gerçekten olmalı. Tüketici fiyatları takip eder. Yani dürüst olun.

Müşterilerin hizmetlerinizi arkadaşları ile paylaşmasına yönelik uygulamalarınız olsun.

Reklam için gönüllü gazeteci, blogger, modacı, trend-setter bulun ama onlara da arada sürprizler yapın.

Tamamen müşteri memnuniyeti odaklı iş süreçleri geliştirin.

Sık sık farklı bakış açıları geliştirin.

Çalışma ofisinizi enerjik tutun. Çalışanlarınızı motive edin ve hedef odaklı düşündürün.

Piyasa talepleri sık değişir. Trendleri iyi takip edin. Tüm dünyada yeni ürün neler var, bunları araştırın.

Diğer e-ticaret firmalarına da tedarikçi olmaya çalışın.

Dış ticareti, incotermleri, yasaları, uygulamaları, gümrük işlemlerini  iyi bilen bir ekip kurun ya da böyle bir danışmandan faydalanın.

Hizmet ve ürün çeşitliliğin de farklılaşın.

Visual search (fiyat karşılaştırmaları için) uygulamasını sitenize koyun. Örneğin en ucuz diyorsanız. Güncel olarak ispatını yapın.

Ürünlerin satıldığı sitelere yönlendiren fiyat&ürün karşılaştırması yapan sitelere daha çok komisyon verin.

Tekstil ürünleri veya moda üzerine bir siteniz varsa, özellikle bayan müşteriler için kombin hazırlama, kaydettirme ile beğeni ve paylaş butonları olsun. 200 kişi ve üzeri beğenince hediye ürün verin. Hatta kullanıcılar rası yarışma yapın ve kullanıcı olmayanlar da puan verebilsin.

Site isimleri de, jeneriklik, tek kelimelik, muzip, akılda kalıcı, kimseyi rahatsız etmeyen, orijinal olsun.

 Puan kazandırma, hediye çeki v.b sadakat artırıcı yöntemler geliştirin ve sonraki alışverişlerde indirim için kullandırın.

 Tanıtım ve her türlü reklamınızı hedef kitlenin yoğun olduğu yerlerde görsel olarak teması bol olan her yerde uygulamaya çalışın.

Boşları olmayan kampanyalarınız olsun. Ufak, büyük demeden mutlaka bir hediye verin.

Kullanıcıların upload  yapabileceği uygulamalarınız olsun. Gıda, elektrik, tekstil aklınıza gelen her şeyde. Upload yapanlara da ödül verin. Yenilikleri bulan, yaratıcılığını kullanan, hatta yeni fikir bile olabilir. Hepsini pro-aktif bir anlayışla uygulatın. Müşterilerinize de bütün bu özeliikleri  tanıtın. Farkılıklarınızı vurgulayın.

Kaliteli ürünler sunun. Müşteri memnuniyeti hedefiniz yüzde yüz olsun.

Sitenizi kullanıcı tavsiyeleri doğrultusunda genel olarak değil ufak tefek değiştirin ve bunu tüm müşterilere duyurun.

Site içeriğ,i sipariş aşamaları (mümkünse cep telefonuna sms ile bildirme), sayfa görünümü gib hususları müşteriyi sıkmadan elinizde tutmak için kullanın.   

Web 2,0 ile sizden hizmet veya ürün alanların içerik oluşturabilmeleri ve müşterilerin birbirleri ile iletişim içinde olmasını sağlayın. Ürün veya alınan hizmet ile ilgili sosyal medyadaki bir fotoğraf paylaşımında bir “tag” kenme veya Flick’ de fotoğraf paylaşımı öok etkili olacaktır.

Ürünü veya hizmeti, müşterileri, promosyonları ve siparişleri yönetebilmek, vergi, nakliyat ve ödeme altyapısı ile ilgili ek yazılımlar gerekmektedir. Ayrıca bu yazılımlar da sürekli gelişen dinamik yapıda sistemlere sahip olmalıdır.

Sitenin kolay kullanılır ve Türk internet kullanıcısı özelliklerine ve ödeme altyapısına uygulanarak düzenlemesi, baştan proje planının çıkarılması tam bir gerekliliktir.

Back-up planlarınız muhakkak olsun.

Google trends aracılığı ile rakiplerinizle, markanızla veya satmak istediğiniz ürünlerle ilgili kelimeleri analiz ederek sitenizin ana sayfasında kullandığınız kelimeleri anahtar olarak belirleyin ve öyle kullanın.

Google alerts ile alarm yaratın ve satmak istediğiniz ürünler, ilgilendiğiniz markalar, rakipleriniz veya sizinle ilgili anahtar kelimeler veya haberler istediğiniz zaman size ulaşabilsinler.

Bloğunuz varsa, sitenize keleyin ve blogda yazdıklarınızı tüm sosyal medya araçlarınız da paylaşın.

Sitenizin ön yüzünde hiç olmazsa Arapça veya Rusça içerikler bulunsun.

Google Adwards ile yani doğru anahtar kelimeler aracılığı ile COC uygulamalarından faydalanın. Birde GA, tüm markalar ve kobiler için, hangi ülkeye veya şehre ürün satmak isterseniz, lokasyon bazlı reklam yapmanızı sağlar.

Hedef kitlenizin sizin ürünlerinizi konuşmasını sağlayacak yani word of mouth marketing yapabilme yollarına önem verin.

Kitleler için değişik ilgi gruplarını baz alarak detaylı ve alternatifli reklam metinleri hazırlayın. 

İçerisinde üyelik işlemlerinin düzenlenmesi, pazarlama kampanyalarının kurgulanması, ürün-kategori-marka-stok yönetimi, arama motoru optimizasyonu, anket haberler, içerik sayfaları, online sipariş yönetimi, havale ayarları, banka, kredi kartı, ödeme tanımları gibi önemli modüler yapılar olan e-ticaret paketlerini deneyin.

Ödeme sayfanızda ayrıca özelikle yurtdışı için bir paypal hesabı açın.

Özellikle kadınlar yönelik ürünlerin olduğu sitelerde, görsel olarak daha güzel fotoğraflar kullanmaya dikkat edilmeli, ürünler 360 derece açıyla gösterilmeye çalışılmalı, tekstil ürünleri gerçek mankenler üzerinde fotoğraflanmalıdır. Kadınların internette aradığı sadece ucuz fiyat değil, görsel olarak da kendisini tatmin eden estetik duygusu yüksek ve işlevsel özelliği olan ürünlerdir. Birde kadın müşterilerinizin, ürünler hakkında yorum yapmalarını ve arkadaşlarına tavsiye etmelerini sağlayın.

SEO çalışmalarına çok önem verin. Yani aramalarda üst sırlarda yer alma metotları.

Kolay üyelikleriniz olsun..hatta kayıt olmadan devam et butonu olsun..illa üye yapmıyoruz. Siz kafanıza göre takılın butonu dahi olsun.

Tavsiye bölümlerini müşterinin gözüne sokun.. gerçek kişilere ait, etkileyici tavsiyeler olmalı. Bak satışlar nasıl artıyor.

Beyne hitap edin..(niye sizi tercih etsinler.mantıklı bir açıklama please). Resimler bulun, basit ve etkileyci cümleler. Yani duygulara hitap edin. Neden tercih edildiğinizi iyi aktarmaya çalışın.

Son olarak,  farklı ve bilimsel olanı kullanmıyoruz. Profesyonellerden uzak duruyoruz. İş planları hazırlamıyoruz. İyi araştırmıyoruz. Gümrük işlemlerini bilmiyoruz. Ufak ve güzel paketlerin bile önemini anlamıyoruz. Müşteri memnuniyetine önem vermiyoruz. Espri yönümüz sıfır. Resimlerden, duygulardan uzak, sen al ve ben kazanayım mantığı ile hareket ediyoruz. Güven duygusunu es geçiyoruz. Samimiyetten uzak, soğuk ve donuk web siteleri, arayüzler, benzer ürünler ve güncellenmeyen sitelerimiz ile başarısız oluyoruz. İşte bari bu sefer başarılı olun diye 40 madde hazırladım. Hadi kolay gelsin.